Holland kormányfő: Az antiszemitizmus erősödik a palesztinpárti tüntetésekben

Az Amszterdami Egyetemen és környékén zajló palesztinpárti tüntetések során egyre többször és egyre durvábban vádolják a hollandiai zsidókat a Gázában tapasztalható erőszakkal, ami igazságtalanság és antiszemitizmus – hívta fel a figyelmet Mark Rutte holland kormányfő.

A holland miniszterelnök szerint a tüntetések egy ponton túllépték a megengedett határokat, és felhívta a tüntetőket, hogy hagyják abba az erőszakot és a pusztítást. Rutte hangsúlyozta, hogy a tüntetés megengedett, de a rendőrség elleni erőszak és a pusztítás soha. A kormányfő bejelentette, hogy civil szervezetekkel fog megbeszélést folytatni a hágai rezidenciáján, hogy megvitassák az antiszemitizmus elleni küzdelmet.

Az Amszterdami Egyetem (UvA) campusán hétfő óta zajlanak a palesztinbarát diáktüntetések, ahol a tiltakozók tábort vertek, elbarikádozták az utakat, és felszólították az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel. A rohamrendőrség kedd kora reggel feloszlatta a tüntetést, és több mint száz embert vettek őrizetbe. A tüntetésekhez más amszterdami egyetemek is csatlakoztak, és az Utrechti Egyetemen is demonstrálnak a diákok.

Szerda este mind az Amszterdami, mind az Utrechti Egyetemnél rohamrendőröket vetettek be. Utrechtben mintegy 40 embert vittek el a helyszínről, de nem tartoztatták le őket. Az UvA két belvárosi székházánál 32 letartóztatás történt, de éjfélre elcsendesedett a helyzet. A rohamrendőrök kotrógépekkel áttörték a tiltakozók által épített barikádokat. Dilan Yesilgöz holland igazságügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a tüntetőknek meg kell téríteniük az általuk okozott anyagi károkat. Az Utrechti Egyetem közleményében közölte, hogy az intézmény minden belvárosi épülete hétfőig zárva marad, hogy megelőzzék a további zavargásokat és a kockázatos helyzetek kialakulását.