Jogellenes építkezés miatt ítélték el Tordai Bencét

A Kúria döntése értelmében jogellenesen és szabálytalanul építkezett Tordai Bence ellenzéki politikus. A Fővárosi Törvényszék után a legfelsőbb bírói fórum is helyt adott a Budapest Főváros Kormányhivatalának, amely elutasította a politikus II. kerületi ingatlanára vonatkozó hatósági bizonyítvány kiadását.

Az ügy előzményeként Tordai Bence egyszerűsített bejelentés keretében kezdett hozzá az építkezéshez a főváros II. kerületében. A ház elkészülte után kérvényezte a hatósági bizonyítványt, de a Kormányhivatal megállapította, hogy az építkezés nem felelt meg a szabályoknak. Tordai Bence ezt követően fellebbezett, de sem a Fővárosi Törvényszék, sem a Kúria nem adott neki igazat. A bíróság által kirendelt szakértői vélemény is a kormányhivatal döntését támasztotta alá.

A Fővárosi Kormányhivatal korábban arra hivatkozva utasította el a kérelmet, hogy a politikus által végzett építkezés jogellenes és szabálytalan volt.

Gór Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke az Index megkeresésére kifejtette, hogy az építési szabályokat minden országgyűlési képviselőnek be kell tartania, függetlenül attól, hogy ki a barátja. Az Index információi szerint Tordai eredetileg nem új lakóépület építésére kapott engedélyt, hanem egy meglévő ház újjáépítésére. Ezzel ellentétben azonban a politikus lebontotta a régi épületet és újat húzott fel.

Gór Csaba szerint különösen botrányos, hogy Tordai építkezése akkor történt, amikor a politikus a Csipak-villa ügyében is hangot emelt. A Fidesz politikusa felszólította Tordait, hogy a következő építésrendészeti eljárásban fogadja el a határozatot és tartsa be a jogszabályokat.

A Metropol korábban arról számolt be, hogy Tordai Bence villája 150 millió forintot ér, és hogy a politikus 2016-ban vásárolt telket a II. kerület egyik legdrágább részén.

Tordai Bence a 24.hu-nak adott nyilatkozatában visszautasította, hogy luxusvilla épült volna. A képviselő szerint a kormányhivatal csak 2022-ben kezdte el kifogásolni a 2017-ben megkapott terveket, ami nem független attól, hogy Sára Botondot nevezték ki a fővárosi kormányhivatal élére a 2019-es választások után. Tordai szerint mint laikus építtetőnek, nem kellene foglalkoznia a tervezők és a hatóság közötti szakmai nézetkülönbségekkel, és a jogalkotónak, valamint a jogalkalmazónak felelőssége a jogbiztonság megteremtése. Hozzátette, hogy az egyszerű bejelentésről szóló törvény nem biztosította a jogbiztonságot, de a kormány is meghallotta a szakmai kritikákat, és ezért készült el a teljesen új építészeti törvény 2023-ban.