Ezentúl előírás lesz többek között, hogy a munkásszálláson legalább 50 százalékban magyar munkaerőt kell elszállásolni, ami nagymértékben elősegítheti az országon belüli mobilitás növelését – olvasható a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Bejelentették azt is, hogy a következő négy évben összesen 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 újabb munkásszállás építése indulhat el kormányzati támogatással, amely érdemben járulhat hozzá a munkaerőhiány csökkentéséhez.

Az újonnan épülő létesítményekben külföldi munkaerő elszállásolására csak akkor lesz lehetőség, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény.

A minisztérium közleményében az is szerepel, hogy az új program az elődjénél szigorúbb követelményeket támaszt a beruházókkal szemben is, amelyek a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítását, az elszállásolt munkavállalók kényelmi igényeinek kielégítését, az épületek fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak történő megfelelését, valamint a beruházási folyamat szorosabb ellenőrzését szolgálják.

A kihasználatlan munkásszállások üzemeltetői emellett szankcionálhatókká is válnak, amennyiben a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet.

A tárca közleményében végül azt is részletezi, a beruházónak vállalnia kell, hogy a támogatással megvalósított létesítményt legalább 10 éven keresztül munkásszállásként üzemelteti, valamint a munkásszállás működtetése céljából a fenntartási időszakban a munkásszállás férőhelyeinek számához igazodó létszámú, de legalább négy álláskeresőt alkalmaz, ami javíthatja a térség foglalkoztatását.

Fotó: munkasszallok.hu