Leszámolnának a Ruszwurm és a Korona cukrászdával

Felszólították a Ruszwurm és a Korona cukrászda tulajdonosát, Szamos Miklóst, hogy ürítse ki az üzlethelyiségeket május 9-én és 14-én. Szamos szerint az ügy hátterében az áll, hogy nem volt hajlandó „védelmi pénzt” fizetni V. Naszályi Mártának.

Az Index információi szerint a végrehajtók hamarosan lakatot akarnak tenni a két cukrászdára, amelyek nemzeti és történelmi szimbólumoknak számítanak. Szamos Miklós elmondása szerint V. Naszályi Márta, a választások előtt ajánlatot tett neki, hogy anyagi támogatás fejében megvédi az üzleteket, de ezt ő visszautasította. A választásokat követően a polgármester behívatta őt az irodájába, ahol megállapodást kötöttek, de végül olyan módosítást akartak vele aláíratni, amely lehetővé tette volna a kiűzését. Szamos Miklós szerint a cukrászdák, amelyek több mint 1 milliárd forintot érnek, nem az önkormányzat tulajdonát képezik, és hiába ajánlott fel magasabb bérleti díjat, azt visszautalták neki.

Az önkormányzat szerint azonban a Ruszwurm Kft. több tulajdonosa közül senkivel sem állnak elszámolási vitában, és a cégnek jogerős ítélet alapján több százmillió forint összegű használati díjat kellene fizetnie. V. Naszályi Márta polgármester cáfolta, hogy bármilyen anyagi támogatást kért vagy kapott volna Szamos úrtól.

Szamos Miklós azt állítja, hogy a végrehajtók nem rendelkeznek bírói ítélettel, amely alapján jogosan végezhetnék el a végrehajtást, és ellenállnak, ha szükséges, erőszakkal is. A tulajdonos szerint a helyiségekben lévő műemlékek állami védelem alatt állnak, és ezeket nem lehet elvinni.

A Ruszwurm Cukrászda a budai várban található, és 1827 óta működik. A rendszerváltás után a Szamos család vásárolta meg a használati jogát, és azóta is Szamos Miklós tulajdonában van. A tulajdonos szerint, ha a cukrászdákat bezárják, az nemzeti kár keletkezik, és 57 ember kerül utcára.

A botrány még 2016-ra nyúlik vissza, a cégtulajdonos az önkormányzat szerint azóta nem fizet bérleti díjat egyik helyiség után sem. Szamos Miklós korábban vitában állt az akkori fideszes polgármesterrel, ezért nem volt hajlandó fizetni az ingatlanok díjait, a kerület vezetése pedig bíróság elé vitte az ügyet. Az ítélet szerint Szamosnak 300 millió forintot kellene fizetnie az önkormányzat számára.

Szamos az Indexnek elárulta, végrehajtói jegyzőkönyvet kaptak arról, hogy ürítsék ki a cukrászdákat, „de ne vigyék el a védett műemlékeit, tárgyait. A végrehajtó velünk szóba se áll, és nincs bírói ítélet arra, hogy ezt jogszerűen megtegyék.” Majd azt is kiemelte, összesen négy per zajlik a két cukrászda körül. Azonban „teljesen feleslegesen jönnek ide a végrehajtók, hiszen egész egyszerűen nem adjuk át a cukrászdáinkat, ha kell erőszakkal ellenállunk, így a végrehajtás nem történhet meg.”

Sisi kedvence volt

A Ruszwurm cukrászda 1827-ben kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász irányítása alatt. A kezdetektől abban az épületben van, ahol ma is a Szentháromság tér 7. szám alatt, noha akkor még nem ezen a néven kezdte meg működését. Az ország egyik legrégebbi cukija, a monarchia alatt főhercegek, grófok, sőt Sisi királyné is innen rendelték kedvenc süteményeiket.

Az 1972 óta működő Korona Kávéház a XX. század eleji budapesti kávéházak hangulatát idézi fel.

Cikkünk megjelenése előtt megkerestük az I. Kerület Budavári Polgármesteri Hivatalt, válaszukat közzétesszük, amint megérkezik.