Felhős, de napos idő várható, zivatarokra figyelmeztetnek nyugaton

A mai nap folyamán a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, bár az ország nyugati részén vastagabb felhők is megjelenhetnek, és záporokra, helyenként zivatarokra is számítani kell.

A HungaroMet citromsárga, azaz egyes fokozatú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt Vas és Zala megyére. E területeken a villámlás jelentheti a legnagyobb veszélyt, de szélerősödésre és jégesőre is van esély. A keleties szél megélénkülhet, ami tovább fokozhatja a zivatarokkal járó kockázatokat.

A hőmérsékletek tekintetében a legmagasabb nappali értékek 19 és 24 fok között alakulnak, míg késő estére 11 és 19 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás változékonysága miatt érdemes felkészülni mind a napsütésre, mind pedig az esetleges záporokra, zivatarokra, különösen ha valaki a nyugati határ közelében tartózkodik.

Kedden derült, napos idő várható, helyenként gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Szerdán több gomolyfelhő, helyenként már lehet zápor, zivatar. Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződés várható főként a Dunántúlon elszórt záporokkal, zivatarokkal. Pénteken hullámzó front érkezik, többfelé konvektív (zápor-zivatar) csapadék alakulhat ki. A hétvégén továbbra is erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, szombaton átmenetileg kevesebb, majd vasárnap ismét több helyen záporral, zivatarral. A hőmérséklet a hét elején a sokévi átlagnak megfelelően 21, 22 fok körül alakul, a hét közben néhány fokos melegedés várható, a hétvégén így 21, 28 fok közötti maximumok valószínűek. Az e heti időjárásról további részletekért érdemes folyamatosan frissülő előrejelzéseinket követni.