A magyar naperőmű piac hatalmas növekedése várható

Magyarországon jelentős naperőművi kapacitás épült ki az elmúlt évek során, és a piac további bővülése várható, bár a befektetések megtérülése bizonytalanságokkal terhes. A hazai piacon már 2 gigawatt értékesíthető naperőművi kapacitás van, és további 1 gigawatt a megépítés előtti fázisban tart, ami már most is piacképessé teszi ezeket a projekteket. A következő években akár 50-100 projekt is gazdát cserélhet a sokszereplős piacon, ahol a kereslet jelentős, de a tranzakciók költsége és átfutási ideje is fontos tényezőként jelenik meg.

A 2023-as évben a piac teljes mértékben nemzetközi volt, a 10 legnagyobb tranzakció közül 8-ban külföldi partner is érintett volt. Azonban a magyar államnak 2024. januártól elővásárlási joga van a magyar napenergia kapacitásokra, ha külföldi vevő a potenciális vásárló, ami változásokat hozhat a piaci folyamatokban.

A magyar naperőmű piac koncentrált jellegű, a 10 legnagyobb szereplő birtokolja az összes kapacitás felét. A makrogazdasági környezet változása, a villamosenergia piacának bizonytalansága, az árak volatilitása, a finanszírozási költségek normalizálódása, valamint a megújuló energia nemzetközi piacának újbóli erősödése mind hajtóerők, amelyek a tranzakciók számának növekedését vetítik előre.

Az eladói oldalon vannak olyanok, akik eleve eladási szándékkal indítottak projekteket, és most ready to build fázisban vagy már termelő kapacitással rendelkeznek. A vevői oldalon pedig többféle motiváció létezik, mint például az ESG célok megvalósítása, a portfólió diverzifikációja, vagy saját kapacitás megszerzése áramvásárlási szerződések helyett.

A tranzakciók előtt álló legnagyobb akadály a villamosenergia jövőbeli árának meghatározása, ami hasonlóan bizonytalan, mint a pénzügyi befektetések hozama. A naperőmű kapacitások vásárlása összetett folyamat, amely jogi, üzleti és technológiai átvilágítást igényel, és a szabályozói környezet változása is kockázatot jelent.

A piaci szereplőknek így egy bizonytalanságokkal teli piacon kell megtalálniuk a hosszú távon is ideális megoldást.