Ligeti Dániel olimpiai kvótát szerzett

Ligeti Dániel a szabadfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjában megnyerte a kvótaosztó mérkőzését az utolsó olimpiai kvalifikációs viadalon, Isztambulban, így kijutott a párizsi olimpiára.

A szombathelyi sportoló, miután szombaton két győzelmet aratott, az elődöntőben vereséget szenvedett, de vasárnap fordított a helyzetén. Először az üzbég Haszanboj Rahimovot győzte le a helyosztón, majd a venezuelai Jose Daniel Diaz Roberttit is tussal felülmúlva szerezte meg az olimpiai részvételhez szükséges kvótát. A mérkőzést rendkívül koncentráltan kezdte, nem kapkodott, óvatosan kereste a fogást és hatékonyan hárította ellenfele szórványos indításait. Az aktivitási idő alatt szerzett előnyét a menet végéig megőrizte, majd a második szakaszban egy szép mögékerüléssel növelte előnyét, végül pedig tusba szorította ellenfelét.

Ez a siker azt jelenti, hogy Ligeti Dániel, aki korábban már Londonban és Rio de Janeiróban is részt vett az olimpián, immár harmadik alkalommal készülhet fel az ötkarikás játékokra. Vasárnapi teljesítményével öt magyar birkózó indulását biztosította Párizsban: szabadfogásban Ligeti mellett Muszukajev Iszamil, kötöttfogásban Lévai Zoltán és Losonczi Dávid, női birkózásban Nagy Bernadett. Muszukajev Iszmail az első olyan világbajnokunk, aki úgy nyert, hogy nem az ország történelmi határain belül, hanem a Kaukázusban, Kabardföldön született.

„Az az igazság, hogy az elmúlt időszak rendkívül kemény volt, pont olyan kemény, amilyennek kívülről is látszott. Igazi hullámvasút, nem volt egyszerű” – nyilatkozott az MTI-nek megkönnyebbülve és egyúttal boldogan Ligeti. – „Azt hiszem, erre a mostani versenyre büszke lehetek. Ha egyszer majd valaki tudni akarja, hogy milyen birkózó voltam, akkor ennek a versenynek a meccseit és a tavalyi világbajnokságon vívott meccseimet meg lehet mutatni, mert ezekben minden benne van, ami én vagyok. Itt, Isztambulban is megmutattam minden arcomat, volt jó meccsem, kevésbé jó, azután borzalmas, aztán nem olyan rossz és ez az utolsó meccs itt egészen kiemelkedőre sikerült”.

Ligeti Dániel hozzátette, hogy egy egészen komoly csapat dolgozott azért, hogy ki tudjon jutni a harmadik olimpiájára és ennek a csapatnak a tagjai miatt is örül a sikernek. "Nemzetközi szinten ez az olimpia maradt az egyetlen célom. Bízom benne, hogy egy jó felkészülés után Párizsban is ilyen jól fogok tudni birkózni" – mondta a szombathelyi sportoló.