Az Új Reménység Háza: Egy százéves menedék a rászorulóknak

Az Üdvhadsereg által alapított Új Reménység Háza évtizedek óta biztosít menedéket és új esélyt a nehéz sorsú embereknek. A századfordulón kialakult társadalmi problémákra válaszként jött létre ez az intézmény, amely ma is fontos szerepet tölt be a társadalomban.

Budapesten a századfordulóra jelentős társadalmi változások zajlottak, a szegények és a gazdagok közötti szakadék egyre mélyült. Az állam és a főváros mellett több szervezet és egyház is hozzájárult a társadalmi problémák enyhítéséhez. Az Üdvhadsereg Szabadegyház, amely 1924-ben érkezett Magyarországra, szintén ezt a célt szolgálta, és hamarosan több helyszínen is megkezdte segítő tevékenységét.

Az Üdvhadsereg, melyet William Booth metodista lelkész hívott életre 1865-ben, az emberek lelki és testi szükségleteivel is foglalkozott. Budapesten a Práter utcában nyitottak meg egy iszákosmentő állomást, amely hamar kinőtte a helyét, ezért új helyszínt nyitottak a Szerdahelyi utcában. Itt nem csak alkoholisták, hanem utcán élő nők és árva gyermekek is menedéket találtak.

1927-ben az Üdvhadsereg saját telket vásárolt, és 1928-ban megnyitotta az Új Reménység Házát, amely a kor legmodernebb segítő intézményévé vált. A ház a nagy gazdasági világválság idején majdnem végig teljes kapacitással működött, és a második világháború alatt is hasonló volt a helyzet.

A kommunista hatalomátvétel után azonban az intézmény állami tulajdonba került, és csak a rendszerváltást követően adták vissza az Üdvhadseregnek. Azóta hajléktalan férfiak számára nyújt új esélyt az újrakezdésre.

Az Új Reménység Háza ma száz férfit tud befogadni, és konyhája napi 250 adag melegételt képes elkészíteni. A belső udvaron található földszintes szárnyban kétágyas, az utcai fő épületben pedig legfeljebb tíz férőhelyes szobákban élnek azok, akik egy jobb életért küzdenek.

Az intézmény egyik lakója, az ötvenes éveiben járó János, aki hosszú évekig küzdött az alkohol- és kábítószerfüggőséggel, de az Új Reménység Házának köszönhetően újra talpra állt. János hitének elmélyüléséről is beszámolt, és úgy érzi, hogy az intézmény adta meg számára az erőt a változáshoz.

Az intézmény vezetője, Kun Hajnalka elmondta, hogy a lakók vállalják, hogy tiszta fejjel lépik át a kaput, és betartják a házirendet. A férőhelyeket azok töltik be, akik valóban mindent megtesznek az újrakezdésért, és a szociális munkások segítik őket ebben.

Az Új Reménység Háza működését részben saját forrásból, adományokból és felajánlásokból finanszírozza, és az adójuk 1%-ával rendelkezők is hozzájárulnak a támogatásokhoz. Ezek a források segítik, hogy még több embernek, mint János, új esélyt adhassanak.

Szponzorált tartalom

A cikk az Üdvhadsereg Szabadegyház támogatásával készült.