Blinken Rijádba utazik, hogy tűzszünetről tárgyaljon Izrael és a Hamász között

Rijádba látogat Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy Izrael és a Hamász képviselőivel egy lehetséges tűzszünetről tárgyaljon, amelynek alapját egy izraeli ajánlat képezi, mely a túszok szabadon bocsátását célozza.

A Guardian szerint Blinken a kairói egyeztetések előtt vesz részt a tárgyalásokon, és Joe Biden amerikai elnök is telefonon egyeztet majd Benjamin Netanjahú izraeli miniszterelnökkel. Biden várhatóan hétfőn érkezik meg Rijádba, ahol éppen a World Economic Forum kerül megrendezésre, és az egyeztetéseken egyiptomi tisztviselők is részt vesznek majd mediátor szerepkörben.

Az Axios információi alapján az izraeliek hajlandóak lehetnek arra, hogy a túszok szabadon engedését követően csapatokat vonjanak ki a Gázát kettészelő központi folyosóról, és csak ezután kezdődnek majd meg a tartós tűzszünetről szóló tárgyalások.

A World Central Kitchen (WCK), amely a háborús térség élelmezési programjait bonyolítja, bejelentette, hogy újraindítja akcióit Gázában, alig egy hónappal azután, hogy egy tévesen irányított izraeli rakétatámadásban a szervezet hét tagját megölték. A WCK 276 teherautóval tervez átkelni a rafahi határátkelőn, és a tengeri segélyszállítmányok célba juttatásával is próbálkoznak majd.

A Hamász október 7-i terrortámadások során mintegy 250 túszt ejtett, amelyek során 1136 ember vesztette életét. Az izraeli válaszcsapások és bombázások következtében a becslések szerint 34 ezer áldozat esett Gázában. A túszok közül, katari és egyiptomi közreműködés segítségével, 105-öt már szabadon engedtek.