Vádat emeltek az Eurovízióból kizárt holland versenyző ellen

A holland Joost Klein énekest, aki az idei Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntője előtt órákkal kizárták, vádemelésre került illegális fenyegetés miatt.

Egy stábtag tett panaszt Joost Klein ellen a svéd rendőrségen, egy állítólagos "színfalak mögötti incidens" kapcsán, amely a csütörtöki elődöntő után történt, amikor az énekes szóban megfenyegette a produkciós stáb egyik női tagját. A rendőrség kedden közölte, hogy a nyomozást lezárták, és gyorsított eljárásban, hat-nyolc hét múlva döntést hoznak a vádemelésről. A fenyegetések jellegéről továbbra sem adtak tájékoztatást.

Az ügyért felelős nyomozó egy svéd televízióadónak elmondta, hogy nagy valószínűséggel gyorsított büntetőeljárás indul majd, ami hat-nyolc hétig tarthat, mivel az incidens során nem történt súlyosabb bűncselekmény. Egy malmöi napilap, a Sydvenska Daily információi szerint Svédországban a fenyegetés bűntettéért pénzbüntetés is kiszabható, és Klein biztosan pénzbírságra számíthat, ha elítélik.

A holland Avrotros műsorszolgáltató megdöbbenéssel reagált Klein kizárására, és közölték, hogy az énekes "ijesztő mozdulatot" tett egy operatőrnő felé, de nem ért hozzá. Az Avrotros szerint Joostot akkor filmezték le, amikor nem szerette volna, és többször is jelezte ezt, de a kérését figyelmen kívül hagyták. Az egyértelműen megkötött megállapodással ellentétben Joostot éppen akkor filmezték le, amikor lejött a színpadról, és a zöld szobába kellett sietnie.

A műsorszolgáltató állítása szerint több megoldást is felajánlottak az Eurovíziót működtető Európai Műsorsugárzók Uniójának, de ennek ellenére Klein kizárásra került. Az eset 2024-ben történt, amikor az Eurovíziós Dalfesztivál hangulata már így is felfokozott volt, és az Eurovíziók 68 éves történetében nem volt még hasonlóra példa. A szervezők nem kívántak további részleteket közölni a verseny során történt incidensről.

A dalfesztivált The Code című számával a nembináris svájci énekes, Nemo nyerte idén, miután kiélezett csatában maga mögé utasította a közönségkedvenc horvátokat.