Roszatom dönt a kínai alvállalkozók paksi alkalmazásáról

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a Paks 2 beruházásban való kínai részvétel kérdésében kizárólag a Roszatomnak van döntési jogköre. A miniszter az ATV-nek adott válaszában kiemelte, hogy a Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel múlt héten létrejött nukleáris együttműködési megállapodás nem befolyásolja ezt a helyzetet.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a Roszatom felelős az alvállalkozók és a közreműködő cégek kiválasztásáért a Paks 2 projektben. A külügyminiszter megerősítette, hogy a szerződés értelmében a Roszatom választja ki azokat a cégeket, amelyek részt vesznek a beruházásban, és eddig többek között német, francia, svájci, amerikai, osztrák és magyar vállalatok kerültek kiválasztásra. A miniszterelnök a 2022-es országgyűlési választás után rendelte Szijjártó tárcájához a Paks II.-es beruházás felügyeletét, és a miniszter azóta felügyeli az egyre húzódó munkálatokat.

Szijjártó Péter azt is hozzátette, hogy a jelenlegi beruházás befejezése után lehet szó egy esetleges Paks III. projekt megvalósításáról. "Már szépen haladunk is, látni lehet a hatalmas munkálatokat, több mint 1,5 millió köbméter földet mozgattunk meg, 15 ezer cölöp lenn van a földben" – magyarázta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a fókusz jelenleg a Paks II. megvalósításán van.

Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója április végén a Portfoliónak elmondta, hogy vizsgálják, mi az, amit alkalmazni tudnak a paksi bővítésnél Kína munkaszervezési és egyéb tapasztalataiból. Hozzátette, hogy még nem látja a kínaiak belépési pontját a projektbe, de kizárni sem tudja, hogy lehet velük együttműködés.

Májusban a Direkt36 arról számolt be, hogy a kormány dönthetett volna úgy, hogy kiszorítja az oroszokat a projektből azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Ezt a lépést azonban Orbán Viktor megakadályozta.