Iváncsai akkugyár: nincsenek tervek további elbocsátásokra

Iváncsában a helyi akkumulátorgyárban kialakult helyzet kapcsán az SK On Hungary vállalat igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, miközben elismerik, hogy a globális elektromos járműpiac lassulása miatt szükségessé vált a gyártási mennyiségek rugalmas kiigazítása.

Az iváncsai akkumulátorgyárban dolgozók között nagy volt a megdöbbenés, amikor a múlt héten több száz alkalmazottat, pontosabban 609 külföldi vendégmunkást bocsátottak el az SK On Hungary-től. A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, Székely Tamás szerint a váratlan elbocsátások hátterében a keresletcsökkenés áll. A szakszervezet korábban tárgyalt a céggel a bérekről, és bár fizetésemelésben nem sikerült megállapodniuk, ígéretet kaptak arra, hogy a saját dolgozókat nem bocsátják el.

A cég kedd délelőtt tájékoztatta a sajtót, hogy a szerződésbontásokat a keresletcsökkenés indokolta, és hogy a munkaerő-kölcsönző ügynökséget a szerződésnek megfelelően és szabályosan értesítették a történtekről. Az SK On Hungary hangsúlyozza, hogy a közvetlenül alkalmazott magyar munkavállalók elbocsátását jelenleg nem tervezik.

A helyzet jelenlegi állása szerint tehát a cég nem szándékozik további elbocsátásokat végrehajtani, és a közvetlenül alkalmazott magyar munkavállalók állása egyelőre biztonságban van. Az elbocsátott külföldi vendégmunkások esetében a cég a rugalmas munkaerő-gazdálkodás szükségességére hivatkozik. Az elemzők, és az SK On is azt remélik, hogy az év második felében újra felfuthat a kereslet az akkumulátorok iránt.