A budapesti új építésű lakások átlagára és a lakáspiaci kilátások

A budapesti új építésű lakások átlagára elérte a 108 millió forintot, ami sokak számára megfizethetetlen lehet, és növelheti a befektetők szerepét a piacon. Az első negyedév keresleti és kínálati szempontból biztatóan indult, de a magas árszint miatt a "mezei" lakásvásárlók kiszorulhatnak a piacról. A Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján elhangzott, hogy a budapesti irodapiac új kínálata 2025-től visszafogottabb lesz, és középtávon nem várható bérleti díj növekedés.

Hegedűs Orsolya MRICS, a Cushman & Wakefield partnere szerint Európában a befektetési aktivitás 2023-ban megfeleződött az előző évhez képest, különösen az irodapiac esett vissza. A beruházási volumen hetedik egymást követő negyedéve csökken Európában, a régióban pedig 55%-kal esett vissza a befektetési volumen. Magyarországon a piaci aktivitás alacsony marad, a prime irodai hozamok 6,25% körül alakulnak, ami hasonló a pozsonyi szinthez. Budapest a munkahelyteremtésben az európai városok között a negyedik helyen áll, és jelenleg 420 ezer iroda van építés alatt, melyeknek 60%-a már előre ki van adva.

Sápi Zoltán, az Eltinga elemzője szerint a következő két évben csökkenhet az épített lakások száma Budapesten. 2024-ben 7500 körüli lakás átadására számíthatunk, de a csúszások miatt ez kevesebb is lehet. A 2025-ös év még bizonytalan, mivel több projekt építése már zajlik, de az értékesítésük még nem kezdődött el. Az építési engedélyek megszerzése nem jelenti automatikusan a projekt megkezdését, mivel a döntést több tényező befolyásolja, mint például a kereslet, kínálat és a magas árszint, amely három év alatt 53%-kal nőtt a fővárosban.

A panelbeszélgetés során Banai Ádám PhD, MRICS, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kereskedelmi ingatlanszektorban egészséges hitelállomány van, alacsony az NPL-ráta, és a bankrendszer képes a hitelezésre, bár a feltételek szigorodnak. Az iparlogisztika jól teljesített, de túltelítettség várható, az irodapiac iránt pedig óvatosság van. Németh Miklós, az OTP Bank igazgatója szerint a bankok konzervatív hozzáállása miatt jók a hiteleik, és a logisztikai projekteknél is óvatosság szükséges. Ország Mihály, a K&H igazgatója a zöldítéssel járó felújítások finanszírozását részesíti előnyben, míg Tatár Tibor, a WING üzletágvezetője szerint a Covid óta megváltoztak a trendek az ingatlanfejlesztésben, és most azokat finanszírozzák, akik meg tudják magyarázni a termékük előnyeit.

A lakáspiaci finanszírozásról szólva Németh Miklós (OTP) szerint külföldön több lehetőség van a projektfinanszírozásra, és a hotelpiacban lát fantáziát. Banai Ádám (MNB) szerint a hitelből történő finanszírozás nőtt az első negyedévben, amihez a kamatok csökkenése és a béremelések is hozzájárultak. Ország Mihály (K&H) szerint a bérlakásprogramnak lehet létjogosultsága, de még nincs megfelelő belső megtérülés. Tatár Tibor (WING) szerint a lakáspiac a legnagyobb ingatlan szegmens, és a bérlakásprogram jót tehet az országnak, de a piac még törékeny és vigyázni kell rá.