Az olívaolaj fogyasztása csökkentheti a demencia kockázatát

Amerikai kutatók szerint a rendszeres olívaolaj fogyasztás jelentősen, akár 28%-kal csökkentheti a demencia miatti halál kockázatát.

Az egészséges táplálkozás egyik ismert eleme az olívaolaj, amelynek pozitív hatásait a Harvard Egyetem kutatói is alátámasztották. A JAMA Network Open tudományos lapban közzétett tanulmányuk szerint az olívaolaj fogyasztása önmagában is jótékony hatással bír az egészségre, különösen az agyra.

A mediterrán étrend egyik alapvető összetevője az olívaolaj, amelyet gyakran salátákhoz és más egészséges ételekhez adnak. A Harvard kutatói azonban rámutattak, hogy az olívaolaj fogyasztásának előnyei függetlenek attól, hogy milyen étellel kombinálják.

Anne-Julie Tessier és csapata a hetvenes és nyolcvanas években végzett kutatásokat elemezve jutottak erre a következtetésre. A vizsgálatba bevont 92 383 résztvevő közül, akiknek kezdetben nem voltak szív- vagy daganatos megbetegedései, az 1990-es években 4751-en haltak meg demenciával összefüggésben.

A kutatás során kiderült, hogy azoknál a felnőtteknél, akik napi több mint 7 gramm olívaolajat fogyasztottak, 28%-kal alacsonyabb volt a demenciával összefüggő halálozás kockázata, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat.

A kutatók szerint az olívaolaj gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatásai magyarázhatják ezt a jelenséget. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak, E-vitamin és polifenolok játszhatnak szerepet ebben.

Az állatkísérletek is arra utalnak, hogy az olívaolajban lévő telítetlen zsírsavak és polifenolok hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez, és akár az Alzheimer-kór kialakulásához vezető amiloid plakkok képződését is megakadályozhatják.

A Science Alert által ismertetett korlátozások szerint a vizsgálat résztvevői fehér bőrűek és iskolázottak voltak, így az eredmények nem feltétlenül alkalmazhatók minden társadalmi rétegre. Továbbá, mivel ez az egyetlen ilyen vizsgálat, az eredményeket még nem reprodukálták, ami fontos lenne a szignifikancia igazolásához.

A demenciában szenvedők számának világszerte történő növekedése miatt a kutatók a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, amelyben az olívaolajnak jelentős szerep juthat. Azonban az olívaolaj hozzáférhetősége és minősége is befolyásolhatja a hatékonyságát.

Egy másik kutatás, amely a gyerekek egészségével foglalkozik, rámutatott, hogy az ülő életmód szintén komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. A Bristol-i és Exeteri Egyetem, valamint a Kelet-Finnország Egyetem kutatói 1682 gyermeket és serdülőt vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekkori sok ülés a szív megnagyobbodásához vezethet, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek és az ezzel kapcsolatos halálozás kockázatát, függetlenül az elhízástól vagy a magas vérnyomástól.

A European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban közölt eredmények szerint a könnyű fizikai aktivitás, mint például a játszóterezés, labdajátékok, kutyasétáltatás, frizbizés, napi 3–4 órában végzett könnyű fizikai aktivitás 49 százalékkal csökkentette a szívizomtömeg növekedését, és a szív egészségének javulásához vezetett. Ez a felfedezés hangsúlyozza a rendszeres mozgás fontosságát a gyermekkorban, ami hozzájárulhat a későbbi jobb ér- és szívrendszeri egészséghez.