A Fényes Porta története és a jövő kávéja

A Fényes Porta, amelyet gyakran a teljes konstantinápolyi szultáni kormányzatra alkalmaznak, eredetileg egy impozáns méretű kapu elnevezése volt, ahol a hivatalnokok és követek beléphettek a Topkapi-palotába. A kávé szerelmeseinek viszont nem kell aggódniuk, hiszen a jövőben is lesz kávé, még ha az ízletes Arabica helyett a kevésbé aromás, de ellenállóbb Robusta fajtára kell is áttérniük.

A Fényes Porta, vagy törökül a Bâb-ı Âli, a „Magas Kapu” vagy „Kimagaslóak Kapuja” a Topkapi-palotába vezető bejárat volt, ahol a szultán udvarába érkező hivatalnokokat és követeket fogadták. A kapu neve a franciában „Porte sublime”-ként honosodott meg, magyarul pedig „Fényes Kapu” vagy „Fényes Porta” néven vált ismertté. A város új oszmán hódítói átvették a gyakorlatot, hogy a birodalmi ediktumokat a kapu tetejéről hirdetik ki, amit még a Bizánci Birodalom idején kezdtek el. A 17. és 18. században az európai diplomaták az oszmán-török kormány metaforájaként kezdték használni a kifejezést. A „Fényes Porta” a 19. században hanyatló Oszmán Birodalom ellenére is a gazdagság és diplomáciai protokoll jelképévé vált, és ma is ezt a képet idézi fel.

A kávéfogyasztás terén naponta több mint 2,2 milliárd csészényi kávét iszunk, amelyek többsége Arabica vagy Robusta kávébabból készül. Az Arabica, amely Etiópiából származik, és az elfogyasztott kávé háromnegyedét teszi ki, a klímaváltozás miatt veszélyben van. Az Arabica helyettesítésére alkalmas fajták keresése során a Robusta került előtérbe, amely savanykásabb ízű, de ellenállóbb és olcsóbb. A Robusta termesztése az elmúlt évtizedekben 30 százalékkal nőtt, és kevesebb műtrágyára és vízre van szüksége.

Egy francia-brazil-amerikai kutatócsoport Brazíliában vizsgálta a Robusta és az Arabica növények tulajdonságait, és megállapították, hogy a Robusta tökéletesen alkalmazkodik a magasabb régiók viszonyaihoz. Floridában is kísérleteznek a Robusta termesztésével, ahol a kávécserjéket különböző körülmények között tesztelik. A kutatások a genetikára és termesztésre fókuszálnak, hogy a Robusta minőségét fenntartsák vagy emeljék, és a termelékenységét is növeljék.

: BBC History magazin : (Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)