Idősgondozás: mesésen kereshet Ausztriában, aki bevállalja

Az idős- és beteggondozás különösen keresett szakma Ausztriában, ahol a munkáltatók szállást és útiköltség-támogatást is biztosítanak a dolgozóknak. A Pénzcentrum szerint az alapszintű német nyelvtudás és a tapasztalat elegendő lehet a munkához.

A Pénzcentrum gyűjtése alapján az idősgondozók havi bruttó 2700–4500 eurót kereshetnek, ami nettóban 2133–3555 euróra tehető, így a havi nettó kereset forintban 825 ezer és 1,37 millió forint között mozoghat. Átlagosan majdnem havi nettó 1 millió forintot vihetnek haza, ami figyelembe véve az ottani magasabb megélhetési költségeket, mintha Magyarországon valaki nettóban havi 550 ezer forintot keresne. Ez az összeg magasabb, mint a legutóbbi magyar nettő átlagkereset (416 ezer forint), és több, mint amit az egészségügyi és szociális szférában dolgozók havi nettó 435 ezer forintos hazai átlagát.

A Pénzcentrum felhívja a figyelmet arra is, hogy bár a fizetés vonzó lehet, a munka jelentős lemondásokkal jár, mint például a családtól való távollét, valamint az idősek és betegek gondozása fizikailag és érzelmileg is megterhelő lehet.