Sürgősségi tábori kórház nyílik a Gázai övezetben

A Nemzetközi Vöröskereszt sürgősségi tábori kórházat nyit a Gázai övezet déli részén, hogy segítséget nyújtson a Rafah elleni izraeli offenzíva következtében kialakult egészségügyi válsághelyzetben. Az új létesítmény naponta körülbelül 200 ember ellátására lesz képes, és többek között sürgősségi sebészeti ellátást, gyermekgyógyászati szolgáltatásokat kínál.

A Gázai övezetben az izraeli légicsapások miatt több egészségügyi intézmény is felfüggesztette működését, az orvosok pedig elhagyták a nagyobb kórházakat. Az övezetben élők nehezen jutnak hozzá a szükséges orvosi ellátáshoz, mivel az egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet és a működőképes egészségügyi létesítmények száma egyaránt csökken. A helyi orvosok és nővérek éjt nappallá téve dolgoznak, de már így is túllépték teljesítőképességük határát.

Az ICRC által nyitott új tábori kórház a tömegbalesetek sérültjeinek ellátására is képes lesz, és a Palesztin Vöröskereszt munkáját is kiegészíti. Az egészségügyi személyzetnek olyan betegek ellátására kell felkészülnie, akik súlyos sérülésekkel, fertőző betegségekkel vagy kezeletlen krónikus betegségek miatt kialakult szövődményekkel érkeznek.

Az ICRC felel az egészségügyi ellátásért, míg a vöröskereszt tizenegy országból biztosítja a személyzetet és a felszerelést, köztük Kanadából, Németországból, Norvégiából és Japánból.

Az ENSZ-alkalmazottak elleni támadások és a segítségnyújtás nehézségei

Az ENSZ egyik konvoját találat érte a Gázai övezetben, melynek következtében egy külföldi alkalmazott életét vesztette, és többen megsebesültek. António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a világszervezet munkatársai elleni támadásokat, és azonnali humanitárius tűzszünetet követelt.

Az ENSZ kiemelte, hogy ez az első eset, amikor a Gázai övezetben külföldi ENSZ-alkalmazottat öltek meg, és hangsúlyozta, hogy a támadás alatt álló járművön egyértelműen fel volt tüntetve, hogy ENSZ-alkalmazottak utaznak benne.

Egy izraeli légitámadás a Nuszejrát menekülttábort érte, ahol 14 ember vesztette életét, köztük több gyermek. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) szerint több mint 150 ezer várandós nő van veszélyben a rossz egészségügyi körülmények miatt.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet figyelmeztetett a járványok kialakulásának veszélyére, és arra, hogy a víz- és szennyvíztisztítási infrastruktúrában mintegy 210 millió dollárnyi kár keletkezhetett. A szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy a szennyvíz az utcákon csorog, és a pocsolyák körül élősködő bogarak sok gyereket megcsípnek.