Az Egyesült Államok és Ukrajna erős biztonsági megállapodás előkészületében

Az Egyesült Államok és Ukrajna között minden eddiginél erősebb biztonsági megállapodás készül, amelynek részletein már dolgoznak - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében bejelentette, hogy az Egyesült Államokkal közösen készülő biztonsági megállapodás szövegén már dolgoznak. Zelenszkij szerint a cél egy minden eddiginél erősebb bilaterális megállapodás megkötése, amely Ukrajna számára fontos stratégiai lépés lenne, és amelyet már több partnerével, egyebek között Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával is kötött. Az elnök kiemelte, hogy a megállapodás nem csak a katonai és pénzügyi segélyeket, hanem a politikai támogatást és a közös fegyvergyártást is magában foglalja.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a megállapodásnak "példaértékűnek" kell lennie, és tükröznie kell Amerika vezető szerepét. Az ukrán elnök azonban nem részletezte, hogy a megállapodást mikor tervezik aláírni. Emellett dolgoznak az idei és a következő tíz évre szóló támogatások szintjének kijelölésén.

Az Egyesült Államok már korábban is kiemelkedő támogatást nyújtott Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök április 24-én aláírt egy 95 milliárd dolláros segélycsomagot, amelynek keretében több mint 60 milliárd dollár katonai támogatást biztosítanak Ukrajna számára. Ez a lépés is megerősíti Washington elkötelezettségét Kijev mellett, amely a jelenlegi konfliktusban kulcsfontosságú szövetségesnek számít.