Engedély nélkül felállított óriásplakát végzett emberekkel Mumbaiban

Legalább tizennégy ember életét vesztette és 74-en megsérültek, amikor egy engedély nélkül felállított óriásplakát rádőlt az emberekre egy heves viharban Mumbaiban. A tragédia a város keleti részén, a Ghatkopar negyedben történt, egy benzinkút közelében, ahol több tucat ember rekedt a tábla alatt.

A helyi önkormányzati hatóságok tájékoztatása szerint a hirdetőtábla 30 méter magas volt és mintegy 1338 négyzetméteres területet foglalt el, ami nagyobb, mint egy olimpiai méretű úszómedence és kilencszer nagyobb, mint a hirdetőoszlopok megengedett maximális mérete. Gorav Csohan, a helyi katasztrófavédelem felügyelője elmondta, hogy a mentőcsapatok továbbra is keresik az áldozatokat a romok alatt, és a helyzetet nehezíti a benzinkút közelsége, ami rendkívül veszélyessé teszi a helyzetet.

A bombayi rendőrség üzenetében szereplő információk alapján az önkormányzat korábban arról számolt be, hogy 60 embert mentettek ki és szállítottak kórházba, azonban a friss jelentések szerint a sérültek száma 74-re emelkedett, és 32-t már kiengedtek.

A vihar, amely a tragédiát okozta, hétfőn söpört végig Mumbaiban, záporokkal és porviharokkal kísérve. A viharos időjárás fákat döntött ki, súlyos áramkimaradásokat és fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben. Az MTI jelentése szerint a város nemzetközi repülőtérén felfüggesztették a járatokat, és legalább 15 gépet más helyszínekre irányítottak át.

Az óriásplakátot birtokló ügynökségnek nem volt engedélye a városi hatóságoktól a hirdetőoszlop felállítására. Eknath Shinde, Maharashtra állam, amelynek Mumbai a fővárosa, főminisztere utasítást adott, hogy végezzenek szerkezeti ellenőrzést Mumbai összes hirdetőoszlopán, és azonnal szedjék le a veszélyeseket.

Körülbelül 25 ember és néhány autó még mindig a gyűrött hirdetőoszlop alatt rekedt – mondta órákkal a tragédiát követően a városi önkormányzat egyik tisztviselője. A tűzoltóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem és más hatóságok tisztviselői folytatták a mentési munkálatokat, amelyek hosszabb ideig tartottak, mert a gázvágógépeket nem lehetett használni a helyszínen a benzinkút üzemanyag-szivattyúja miatt. A mentési és romeltakarítási munkálatok még kedden is folytak, és hatóságok szerint összesen nyolcvankilenc embert sikerült kimenekíteni.