-11 fokot is mértek hajnalban

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete -11 fokot mért a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, ami még a tavaly májusi minimumnál is alacsonyabb érték.

A Bükk-fennsík több pontján is rendkívül alacsony hőmérsékleteket regisztráltak. A Mohos-töbörben -11 fokot mértek, míg a Vörösmeteor-töbörben -8,4 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Az Időkép szerint az egész területet kiterjedt fagyok jellemezték, és a közeljövőben hasonlóan hideg éjszakák várhatók.

A jelentős lehűlés hátterében egy Kelet-Európa felett kialakult anticiklon áll, amelynek déli oldalán hideg és száraz légtömeg áramlott be a Kárpát-medencébe északkeleti irányból. A Bükk-fennsíkon a szél elállt, az ég kitisztult, ez pedig elősegítette a hőmérsékleti inverzió kialakulását.

A Bükk-fennsík földrajzi és klimatikus sajátosságai miatt gyakran alakulnak ki itt jelentős hőmérsékleti inverziók. A fennsík magas fekvése (800-900 méter) és zártsága miatt különösen a töbrökben gyűlik össze a hideg levegő, ami extrém alacsony hőmérsékletekhez vezethet, még a nyári hónapokban is.