Még az eddiginél is több magyar turista lehet idén Horvátországban

Az év első négy hónapjában jelentősen, ötödével nőtt a magyar turisták által eltöltött vendégéjszakák száma Horvátországban a 2023-as év azonos időszakához képest, és a tendencia várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója, Ivana Herceg szerint április végéig 40 ezer magyar turista 122 ezer éjszakát töltött el Horvátországban, ami 9 százalékos növekedést jelent a vendégek számában, és 18 százalékos emelkedést a vendégéjszakák tekintetében a tavalyi év azonos időszakához képest. A tavalyi év rekordot jelentett, hiszen 728 ezer magyar látogatott el Horvátországba, ami 21 százalékkal több, mint 2022-ben, a vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 3,6 milliót, 17 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest.

A magyar turisták körében idén is a Kvarner-öböl régiója a legnépszerűbb, de Isztria és Zára (Zadar) térsége is vonzó célpontnak számít. A legtöbbet látogatott helyszínek között szerepel Abbázia (Opatija), Zágráb, Icici, Zára és Rovinj. Ivana Herceg kiemelte, hogy a magyarok többsége autóval utazik Horvátországba, és felhívta a figyelmet a 2025-től életbe lépő új, elektronikus útdíjfizetési rendszerre. Emellett, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is magyar rendőrök járőröznek majd két horvát tengerparti városban, Zárában és Pulában, júliusban és augusztusban horvát kollégáikkal közös szolgálatot teljesítve.

A kiutazásnál változásokra lehet számítani, hiszen a Ryanair idén is szeptember végéig hetente három repülőjáratot közlekedtet Budapest és Zára között, a MÁV pedig június 18. és szeptember 30. között szintén hetente háromszor teszi elérhetővé Splitet vonaton Budapestről.

Ivana Herceg beszámolt arról is, hogy idén több új ötcsillagos szálloda nyílik az Adria horvát szakaszán, így Zárában, Abbáziában, továbbá Iciciben, ez utóbbi ráadásul magyar tulajdonú hotel.

Az idegenforgalmi változások között szerepel egy januárban életbe lépett új törvény is, amely a túlturizmus elleni intézkedések részeként ad lehetőséget a helyi önkormányzatoknak, hogy korlátozzák a vendéglátóegységek számát és típusát, új szálláshelyek építését, illetve ökológiai célú díjak bevezetésével tehermentesíthetnek bizonyos látványosságokat. A helyi önkormányzatok és a regionális turisztikai testületek új szerepet kaptak a fenntartható turizmus fejlesztésében, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy korlátozzák például a vendéglátó létesítmények számát és típusát vagy a szálláshelyek építését. Helyi intézkedésekkel korlátozhatják az adott településre érkezők számát vagy a városnézés ütemét, hogy tehermentesítsenek egyes attrakciókat, de akár ökológiai célú díjat is bevezethetnek. Az előremutatónak számító új törvényt az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO), valamint az Európai Bizottság is pozitívan értékelte.