Kibertérben fokozódó kínai fenyegetés az Egyesült Királyság számára

A brit GCHQ kémügynökség vezetője, Anne Keast-Butler szerint Kína növekvő kiberfenyegetést jelent az Egyesült Királyságra, ami aggodalmakat vált ki az Egyesült Államokban és Európában is. A brit kormányfő, Rishi Sunak is kiemelte a Peking által jelentett veszélyeket, amelyeket Kína visszautasított.

Anne Keast-Butler egy konferencián beszélt arról, hogy Kína tevékenysége új és komoly kihívásokat vet fel a kibertérben, és hogy ez gyengíti az internet biztonságát világszerte. A GCHQ vezetője szerint Oroszország és Irán közvetlen veszélyt jelentenek, de Kína tevékenysége egyre nagyobb fenyegetést jelent.

A kémügynökség vezetőjének kijelentései egybeesnek azzal az eseménnyel, hogy a brit külügyminisztérium bekérette a kínai nagykövetet, miután három férfi ellen vádat emeltek Nagy-Britanniában, mert állítólag kapcsolatban álltak a hongkongi külföldi hírszerző szolgálattal. A Telegraph című napilap értesülései szerint a vádak miatt a kínai nagykövetet idézték be.

A londoni kínai nagykövetség és Kína külügyminisztériumának szóvivője, Vang Ven-pin reagálásul azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britannia alaptalanul fogalmazza meg a vádakat, és eltúlozza a kínai kémkedésre és kibertámadásokra vonatkozó állításait.

: Reuters