Német kémbotrány: az oktatási miniszter üzenete az egyetemeknek

Bettina Stark-Watzinger német oktatási miniszter arra kérte az ország egyetemeit, hogy gondosan vizsgálják felül a Kínával folytatott közös projektjeiket, miután kémkedési gyanú miatt letartóztattak három német állampolgárt.

A miniszter a WirtschaftsWoche gazdasági hírmagazinnak adott interjúban hívta fel a figyelmet arra, hogy a nemrégiben történt események fényében nem szabad naivnak lennünk Kína kapcsán. Stark-Watzinger szerint alaposabban kell mérlegelni az együttműködés kockázatait és előnyeit, különösen a tudomány és az egyetemek területén.

A német szövetségi bűnügyi hivatal egy hete vett őrizetbe Düsseldorfban és Bad Homburgban két férfit és egy nőt, akik a gyanú szerint 2022 júniusa óta dolgozhattak a kínai hírszerzésnek. A hatóságok szerint a három személy katonai technológiákkal kapcsolatos információkat adhatott át Kínának, amelyek a kínai tengeri harci képességek bővítéséhez lehettek hasznosak Peking számára.

Az egyik letartóztatott férfi esetében kiderült, hogy katonai innovációkhoz köthető adatokat adott át a kínai titkosszolgálat egy munkatársának. Stark-Watzinger hangsúlyozta, hogy csak azokat a projekteket szabad támogatni, amelyek egyértelmű hozzáadott értékkel bírnak Németország és Európa számára, ugyanakkor kiemelte, hogy Berlin továbbra is támogatni kívánja a független kínai szakértelem fejlődését.