Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy jachtot a Gibraltári-szorosban

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban a hétvégén, a fedélzeten tartózkodó kétfős legénység életben maradt.

A spanyol média beszámolói szerint a hajótest felől érkező tompa ütéseket követően a legénység észlelte, hogy a kormánylapát megsérült, és víz tört be a hajóba. Az Alborán Cognac nevű jacht a szoros déli bejáratánál, 26 kilométerre a marokkói Spartel-foktól járt, amikor az eset történt vasárnap reggel. A bajba jutott legénység segítséget kért, mire Spanyolországból mentőhelikopter indult a helyszínre, és a közelben elhaladó MT Lascaux tartályhajót is értesítették. A tartályhajó egy órával a vészjelzés után felvette a legénységet, de a jachtot már nem tudták megmenteni, elsüllyedt.

Spanyol szakértők szerint 2020 óta ez volt a hetedik alkalom, hogy kardszárnyú delfinek vitorlásra támadnak. Hogy mi áll a viselkedés hátterében, nem tudni, egyes kutatók szerint nem támadásról, hanem kommunikációról van szó, az állatok lehet, hogy csak játszani akartak, vagy egy korábbi negatív tapasztalat miatt reagáltak így.

A kardszárnyú delfinek egy 37 példányból álló csapathoz tartozhatnak, amely az Ibériai-félszigettől északra és a Gibraltári-szorostól délre fekvő térségben él. A szakértők szerint ez a csoport lehet felelős a hajók elleni incidensekért.