Európai fegyveróriássá válhat a háború hullámait meglovagló Rheinmetall

Nagyot hasítana a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb hadiipari cége, amelyet az ukrajnai háború kirobbanása repített magasra.

A Rheinmetall ambiciózus terveket szövöget, és a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjúban Armin Papperger, a cég vezetője elmondta, hogy a cég "nagy darabot" szeretne a német kormány által a védelmi célokra létrehozott 100 milliárd eurós különleges alapból. Olaf Scholz kormánya az ukrajnai konfliktus kitörése után hozta létre ezt a különleges alapot.

Papperger szerint nem kizárt, hogy az év végéig 30–40 milliárd euró érkezik a céghez a különleges alapból, amelyet a légvédelemre, harci járművek és teherautók gyártására, lőszerekre, valamint az F–35-ös programban való részvételre fordítanának.

A háború előtt elképzelhetetlen volt ilyen mértékű növekedés

A Rheinmetall értéknövekedése a tőzsdén kiemelkedő, egyetlen más DAX-cég sem tapasztalt hasonló mértékű értéknövekedést. Az ukrajnai konfliktus óta a cég megrendelései rohamosan nőnek, DAX-árfolyama pedig több mint 530 százalékkal emelkedett. Ez az ütem a háború előtt elképzelhetetlen volt.

A globális védelmi kiadások a múlt évben tíz százalékkal, 2300 milliárd dollár fölé emelkedtek, amelyből a Rheinmetall jelentős részesedést kap, mint egyetlen más európai fegyvergyártó cég. Papperger felszólította a német kormányt, hogy a különleges alap felhasználása után is biztosítsa a Bundeswehr finanszírozását. A Süddeutsche Zeitung értékelése szerint a Rheinmetall európai fegyveróriássá válásának útján jár.