Gyulán a DK nem tudott jelölteket állítani az önkormányzati választásokra

Békés megye második legnagyobb városában, Gyulán a Demokratikus Koalíció (DK) nem tudott elegendő ajánlást gyűjteni, így egyetlen képviselőjelöltjük sem lesz a június 9-i önkormányzati választáson.

A DK nem állít polgármesterjelöltet, és a tíz egyéni választókerületből kilencben sem sikerült képviselőjelöltet nyilvántartásba vételre bocsátaniuk. A Választás.hu adatai szerint a párt minden jelöltjét elutasították, így a városban csak egy baloldali képviselőjelölt, egy MSZP-s induló lesz jelen a választáson.

Leel-Őssy Gábor, a DK egyik helyi tagja, aki 2010-ben civil, 2019-ben DK-s polgármesterjelölt, majd 2022-ben az ellenzéki összefogás parlamenti képviselőjelöltje volt Gyulán, a Facebookon osztotta meg az egyik elutasító határozatot. Ebből kiderült, hogy a DK-s jelölt nem gyűjtötte össze a szükséges ajánlásokat, és nem adta le a külföldi támogatás felhasználásáról szóló nyilatkozatot.

A politikus szerint a DK-nak, amelyet az ellenzék vezető erejének tartanak, nem sikerült a szükséges 216 ajánlást megszereznie a város egyetlen körzetében sem. Leel-Őssy szerint a párt belső harcai is közrejátszhattak ebben a kudarcban, amelyről már áprilisban is beszámolt a közösségi médiában. A helyi politikus a Facebookon Horace McCoy "A lovakat lelövik, ugye?" című kisregényének címét idézve utalt a helyzet súlyosságára, jelezve, hogy a párt helyi "erői" és az országos vezetés között komoly konfliktusok vannak.

Leel-Őssy Gábor posztjában kifejtette, hogy a Demokratikus Koalíció Gyulán nyolc nem gyulai és egy gyulai jelölttel próbálkozott a kopogtatócédulák megszerzésével, de ez a felállás nem volt képes összegyűjteni a szükséges 2018 aláírást. A politikus szavai arra utalnak, hogy a helyi szervezet és az országos pártvezetés közötti feszültségek is hozzájárulhattak a sikertelenséghez.

A közvélemény-kutatások szerint nem egyértelmű, hogy a DK még mindig a legnagyobb ellenzéki párt-e, ami további kérdéseket vet fel a párt jelenlegi helyzetével és jövőbeli kilátásaival kapcsolatban. Leel-Őssy szerint a város egyetlen körzetében sem sikerült a DK-soknak elegendő ajánlást szerezniük, ami azt jelenti, hogy a DK-nak 218 támogatója sincs a városban. Ennek hátterében a párt megyei és városi vezetése közötti belső harcok is állhatnak, erről Leel-Őssy már áprilisban is posztolt. A 444 szerint a párt megyei vezetője a gyulai képviselői helyekre más településeken élőket próbált indítani.

A DK Sajtóosztálya délután reagált a felröppenő hírre, azt mondták, szerintük a párt „szervezeti erejét bizonyítja, hogy a demokratikus ellenzék egyetlen pártjaként képes volt minden megyében listát állítani". Hozzátették, hogy „ezen felül a DK-nak az ország több mint ezer pontján vannak önkormányzati jelöltjei. A Békés megyei Gyulán azonban egy sajnálatos politikai konfliktus alakult ki a helyi szervezeten belül, és emiatt nem adták le az ajánlásokat. Ezt a konfliktust a választások után rendezni fogjuk”.