Halálos tornádó Kínában

Kínában, a déli részeken pusztító tornádó következtében öt ember vesztette életét, és harminchároman sérültek meg. A természeti csapás Guangzhou városát érintette, ahol több mint száz gyárépület rongálódott meg.

A dél-kínai Guangzhou városát sújtó forgószél öt halálos áldozatot követelt, és 33-an megsérültek. A Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint a tornádó a Baiyun iparnegyeden haladt keresztül, ahol összesen 141 üzem épülete sérült meg. A jelentések alapján lakóépületek nem omlottak össze.

A vihar intenzitása az 5 fokú skálán hármasnak minősült, és a legközelebbi meteorológiai állomás adatai szerint a legerősebb széllökések sebessége meghaladta a 20 m/sec-et. A hatóságok helyi idő szerint este 10-kor befejezték a keresést és a mentőakciókat.

A tornádó a Guangdong tartományban tombolt, miután napokig tartó heves esőzések okoztak áradásokat az ország déli részén. Az áradások miatt legalább 110 ezer embert kellett evakuálni, és az állami média szerint a héten az árvizek négy ember életét követelték.

Említésre méltó, hogy 2023-ban Jiangsu tartományban is végigsöpört egy erős forgószél, amelyben 10 ember halt meg. A kínai pusztításról készült rémisztő videó is kikerült az internetre, amely tovább erősíti a természeti csapás súlyosságát.

: Reuters : CNN : Reuters, a Xinhua állami hírügynökségre hivatkozva