Kilenc diák vesztette életét egy indonéz buszbalesetben, de az áradások áldozatainak száma is nő

Súlyos közlekedési baleset történt Indonéziában, ahol egy középiskolásokat szállító busz lesodródott az útról, és a tragédia következtében tizenegy ember vesztette életét, míg a nyugat-szumátrai áradások halálos áldozatainak száma már 34-re emelkedett.

Szombaton a Nyugat-Jáva tartománybeli Subang településnél egy buszbaleset áldozatául esett több középiskolás diák. A hatvan utast szállító jármű fékrendszere valószínűleg meghibásodott, ami a szerencsétlenséghez vezetett. A balesetben összesen tizenegyen haltak meg, köztük kilenc diák, továbbá tizenhárom súlyos és negyven könnyebb sérültet regisztráltak.

A helyi rendőrség szóvivője, Jules Abraham Abast és Undang Syarif Hidayat rendőrkapitány is megerősítette a tragikus esemény részleteit. A baleset okaként a busz fékrendszere meghibásodását jelölték meg.

Indonéziában gyakoriak a közúti balesetek, melyek hátterében gyakran az elöregedett vagy nem megfelelően karbantartott járművek, valamint a közlekedési szabályok be nem tartása áll. Az országban azonban nem csak a közúti balesetek jelentenek veszélyt; a természeti katasztrófák is gyakoriak, mint például a nyugat-szumátrai áradások, amelyek már 34 emberéletet követeltek.

A heves esőzések következtében hatalmas víztömeg zúdult le a Merapi tűzhányó lejtőjén, és hideg lávafolyammá alakulva elárasztotta Tanah Datar és Agam körzeteket. A víz még szombat késő éjjel öntötte el a körzetek falvait, több mint száz lakóházat és embereket sodort el magával.

„Jelenleg 34 halálos áldozatról tudunk, de a mentőakció folytatásával ez a szám tovább emelkedhet” – közölte a katasztrófavédelem vezetője, hozzátéve, hogy legalább öt embert még mindig keresnek. Az áradásokban megsérült tizenhat embert kórházba kellett szállítani.

Két hónappal korábban Nyugat-Szumátra tartományban legkevesebb 19-en vesztették életüket a heves esők hatására kialakult áradásokban és földcsuszamlásokban, több mint 70 ezer embert pedig evakuálni kellett a környékről. A tartomány fővárosában, Padangban és nyolc másik körzetben csaknem hétszáz ház semmisült meg, hidak omlottak össze, és a víz mintegy 113 hektárnyi termőföldet is elöntött.

A Merapi tűzhányó legutóbb januárban tört ki, akkor mintegy 1,3 kilométer magasságba lövellt fel hamut és füstöt, de halálos áldozatokat nem követelt. A vulkán ezt megelőzőn decemberben is kitört, akkor 23-an haltak meg a katasztrófában.