Az abortuszjog kérdése és Joe Biden stratégiája

Az abortuszhoz való jog az amerikai politikai élet egyik legmegosztóbb témája, amely évtizedek óta kiváltja az érzelmeket és a vitákat. A Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntése, amely visszaadta az abortusz szabályozásának hatáskörét az államoknak, új fejezetet nyitott ebben a kérdésben. A demokraták reménykednek abban, hogy az abortuszjog körüli vita segíthet nekik az ősszel esedékes választásokon.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának 2022 nyarán hozott döntése, amely a Roe v. Wade ügyben született precedenst megsemmisítette, óriási megdöbbenést okozott az országban. A bíróság kimondta, hogy az alkotmány nem biztosítja a terhességmegszakításhoz való jogot, ezzel a tagállamok kezébe helyezve a szabályozás hatáskörét.

A Roe v. Wade ügyben hozott döntés az alkotmány XIV. kiegészítése alapján állapította meg az abortuszhoz fűződő alapjogot, és szövetségi szinten legalizálta azt a magzat életképességéig. A Casey ügyben született határozat pedig lehetővé tette az állami abortuszszigorítást, amíg az nem ró „elvárhatatlan terhet” az abortuszra készülő nőre.

Donald Trump elnöksége alatt három konzervatív szemléletű főbírót nevezett ki, akik a Legfelsőbb Bíróság 6-3 arányú többségét adták, és ebben a hitben semmisítették meg a Roe-t.

Az abortusz kérdése az Egyesült Államokban a 19. század végére vált szigorúan szabályozottá, és a Roe döntés után a '80-as években vált igazán politikai kérdéssé, amikor a republikánusok társadalmilag konzervatív, keresztény értékrendet kezdtek hirdetni.

Az abortuszjog elleni harcban az államok adminisztratív eszközöket is bevetettek, például várakozási időt, tanácsadást vagy ultrahangot kötelezővé téve, és a Hyde-kiegészítés megtiltotta a szövetségi társadalombiztosítási kassza abortuszra való támogatását.

A Roe megdöntését hozó mississippi törvény esetében is az Alliance Defending Freedom (ADF) dolgozott Mississippi állam oldalán a törvény kidolgozásában és védelmében.

Az abortuszhoz való alapjog eltörlése után az ötven állam harmadában az abortusz teljes mértékben illegális vagy csak az első hat hétig engedélyezett, az államok felében a 12. és 28. hét között ingadozó tilalmak vannak érvényben, és az államok ötödében a terhesség egész ideje alatt legális annak megszakítása.

A Roe hatályvesztésével az abortuszhoz való hozzáférés még nehezebbé vált, és a művi vetélést igénybe vevők fele a szegénységi küszöb alatt él.

A demokraták az abortuszjog biztosítására felépített kampányaik sikereire alapozva reménykednek a választási győzelemben. Az abortuszjogot támogatók aránya az amerikaiak körében 2022 óta nőtt.

Arizonában és Floridában is lehetőség nyílhat népszavazásra az abortuszjog állami alkotmányba való foglalásáról. Az arizonai legfelsőbb bíróság helyben hagyta az 1864-ben született törvényt, amely csak az anya életének megmentése esetén teszi lehetővé a legális terhességmegszakítást.

Joe Biden és a demokraták abban bíznak, hogy az abortuszjog kérdése segíthet nekik a választásokon, és az abortuszjog a gazdaság és a bevándorlás mellett az egyik legmeghatározóbb témája lesz az idei választásoknak.