A Kommentár Alapítvány egyike a közpénzből élő kormányközeli szervezeteknek, a költségvetési juttatások mellett rendszeresen kap támogatásokat állami cégektől is. Ezek mellett tavaly az alapítvány 11,5 milliárd forinthoz jutott a pénzügyi beszámolója szerint a fideszes káderképzőnek nevezett Mathias Corvinus Collegiumtól is.

Kuratóriumának elnöke jelenleg Simon Beatrix, aki korábban a Miniszterelnökségen dolgozott. Az alapítvány jelenteti meg a Kommentár című folyóiratot, amelynek főszerkesztője Békés Márton, aki a Terror Háza kutatási igazgatójaként és a XXI. Század Intézet igazgatójaként Schmidt Mária egyik bizalmasának számít. A Kommentár Alapítvány szervezi minden évben a tihanyi Tranzit Fesztivált, ahol idén a kormánytól független sajtó kizárásával előadást tartott Orbán Viktor is.

A Kommentár Alapítvány még 2020-ban kapta meg az államtól ingyen az ELTE belvárosi kampuszának tőszomszédságában, a VIII. kerületi Puskin utca 4. szám alatt található műemlék épületet. Az eredetileg a millennium idejében a Magyar Tisztviselők Országos Egyesülete klubházaként felépült, a Palotanegyed szélén álló impozáns ingatlan felújítására aztán tervpályázatot írtak ki, és már megszerezték hozzá a szükséges engedélyeket is.

A héten megjelent hirdetmény szerint a Tranzit Ház nevű közösségi tér és képzési központ kivitelezési feladatainak ellátására kiírt közbeszerzést a Fejér B.Á.L. Zrt. nyerte el a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.-vel, valamint a Vitruvius Építő Kft.-vel közösen. A fővállalkozó építőipari cég nevében a három betű a tulajdonosokra, Mészáros Lőrinc Beatrix, Ágnes és Lőrinc nevű gyermekeire utal.

Az október 24-én megkötött szerződés szerint a beruházás becsült értéke ÁFA nélkül 12,3 milliárd forint. A jelenleg 5839 négyzetméter hasznos alapterületű ingatlan restaurálása, felújítása és funkcionális bővítése két évig fog tartani.

Ezt követően itt működteti majd a kormánypárti alapítvány a Kommentár folyóirat szerkesztőségét, kutatói hálózatát, valamint a Tranzit Ház közösségi tereiben és a tervezett 500 fős rendezvénytermében szervezik tovább közpénzből a Fidesz ideológiai holdudvarát.

Fotó: Facebook / Tranzit Ház