A kormány csodafegyvere: az Otthonfelújítási program

Az Otthonfelújítási program jelentős lökést adhat az építőiparnak, amelynek termelésében idén 3 százalékos, jövőre pedig 5,3 százalékos növekedés várható – közölte az MBH Bank. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint az idei évben az építőiparban legfeljebb 5–10 százalékos áremelkedés prognosztizálható.

Július 1-jén indult útjára az Otthonfelújítási program, amely az 1991 előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai felújítását célozza meg. A program keretében egy ingatlanra legfeljebb 7 millió forint igényelhető, ehhez 1 millió forint önerő szükséges, és a felújításnak 30 százalékos energiamegtakarítást kell eredményeznie.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) becslése szerint a program körülbelül 200 milliárd forint értékű forgalmat generálhat az építőipari cégek számára. Az MBH Bank a Monitor Blogjában arról tájékoztatott, hogy a pályázati lehetőség révén várhatóan 20 ezer épület korszerűsítése valósulhat meg, ami elsősorban a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozásoknak jelenthet megrendelést.

Az építőipari vállalatok több mint 70 százalékát éppen ezek a kisebb cégek alkotják. Az ágazat már túljutott a Covid előtti feszes helyzetén, így a lakásfelújítási támogatásból eredő munkákat is könnyedén ki tudja elégíteni, ami pozitív hatással lehet az ágazat termelésére.

A felújításokhoz szükséges anyagok miatt a gyártók kapacitáskihasználtsága javulhat, és az építési vállalkozók megrendelésállománya, valamint munkaerőigénye is növekedhet. Így a program nem csak az építőiparra, hanem az egész gazdaságra élénkítő hatást gyakorolhat.

Az MBH Bank elemzése szerint az építési költségek idén stagnáltak, az anyagköltség kis mértékben emelkedett, amit főként az útdíj emelkedése okozott. Az ÉVOSZ szerint az otthonfelújítási program nem terheli majd az ágazatot jelentős árfelhajtó hatással.

A nyílászáró csere és a homlokzati hőszigetelés a legnépszerűbb felújítási forma, és várható, hogy a megpályázott korszerűsítések mellett más felújítási munkák is megvalósulnak, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a támogatáshoz.

A kormány már minden részletet közzétett az otthonfelújítási programról, és több módosítást is végrehajtottak a társadalmi egyeztetés után. Az új intézkedést a szektor összességében pozitívan fogadta, és a lakosság körében is nagy érdeklődést váltott ki.

A program célja, hogy a konjunktúraérzékelés a társadalom széles rétegeiben érzékelhető legyen, bár a házak energiahatékonyságának javítása a leszakadt csoportokon és térségeken nem segít, ahol a legnagyobb problémák vannak ezen a területen.

Az otthonfelújítási programhoz az Európai Unió biztosítja a fedezetet a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv, a REPowerEU keretében. A 108 milliárd forintos keretösszegből 20 ezer lakóépület fejlesztése valósulhat meg, összesen 130 milliárd forintos beruházási volumen generálásával. A hazai lakásállomány több mint 80 százaléka 1990 előtt épült.

A társadalmi és szakmai egyeztetés után a kormány több ponton módosította a programot. A 7 millió forintos beruházási keret önerőből, kölcsönrészből és vissza nem térítendő támogatásból áll, amelynek összege 2,5–6 millió forint között változhat. A hitel és a támogatás külön-külön 2,5, 3 vagy 3,5 millió forint lehet, lakhelytől és jövedelmi helyzettől függően. Egy felújítási projektre 7 millió forint költség számolható el, és 14,3 százalék saját forrást kell biztosítani hozzá, amit igazolni kell. A futamidő a korábban tervezett 8 évről legfeljebb 12 évre emelkedett.