Az építőipar májusi teljesítménye

A májusi építőipari termelés visszaesett az áprilisihoz képest, de éves összevetésben jelentős növekedést mutat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipar termelése 3,8 százalékkal maradt el az áprilisi szinttől, azonban 2023 májusában 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat. Áprilisban még 11 százalékos havi és 15,6 százalékos éves növekedést regisztráltak.

Az építőipar mindkét főcsoportja bővülést mutatott az előző év azonos hónapjához képest: az épületek építésének termelése 11,2, az egyéb építményeké 1,1 százalékkal nőtt. Az épületek építésében 12,5 százalékkal, míg az egyéb építmények építésében 12,4 százalékkal csökkent a termelés volumene. A speciális szaképítés kiemelkedő, 14,8 százalékos növekedést ért el.

A megkötött új szerződések volumene azonban 1,3 százalékkal csökkent, bár az épületek építésére kötött szerződések 5 százalékkal többet tettek ki, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések 9 százalékkal maradtak el az előző évitől. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya május végén 6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az épületek építésére vonatkozó szerződések 2,5, az egyéb építményekre vonatkozók 9,3 százalékkal nőttek.

Az év első öt hónapjában az építőipari termelés volumene összességében 6,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnöke, Koji László szerint az építőipar a rendelésállománya alapján a 2022-es szinten teljesít, és bár a jelentésben szereplő adatok ellentmondásosak, nem biztatók, a gazdaság növekedésében bíznak. A lakossági megrendelések továbbra sem nőnek, és a szakember szerint nem is fognak, amíg a hitelkamatok nem csökkennek 5 százalékra vagy az alá. Az ÉVOSZ szerint az Otthonfelújítási Program mintegy 200 milliárd összértékű megrendelést jelent majd, elsősorban a kis- és mikrovállalkozások számára, de a kivitelezések várhatóan csak augusztus elején indulnak.