Folytatódik a cikk-cakk a magyar építőiparban

Az áprilisi felpattanás után májusban csökkent az építőipar termelése havi alapon, de az éves összehasonlításban mégis növekedést mutat.

Májusban a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján az építőipar termelése 3,8%-kal kisebb volt az áprilisinál a KSH friss adatai szerint. Ezen azonban aligha lepődhetünk meg, ha figyelembe vesszük, hogy áprilisban 11%-os volt az emelkedés. Ha megnézzük az alábbi grafikont, akkor az idei év teljesítménye összességében már emelkedő trendet mutat a két évig tartó gyengélkedés után.

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,2, az egyéb építményeké 1,1 százalékkal bővült. A megkötött új szerződések volumene 1,3 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest, de a május végi szerződésállomány volumene 6,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,5, az egyéb építményekre vonatkozóké 9,3 százalékkal.

Az építőanyag-piacon kedvező változásokat tapasztalhatnak az építkezők és a lakásfelújítók. Az Újház Zrt. adatai szerint az új építésekhez leginkább használt anyagok forgalma 38 százalékkal növekedett a 2. negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben az árak itt 10,5 százalékkal mérséklődtek. A szerkezetépítésben használt árucsoportok forgalma 38 százalékkal emelkedett, a tégla és más falazóelemek ára pedig 14 százalékkal csökkent. A tetőfedő anyagok esetében az értékesítés mennyisége 21 százalékkal emelkedett, az árak pedig 11,5 százalékkal csökkentek.

A lakossági beruházások terén is pozitív jelek mutatkoznak. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több hónapja csúcsra járnak a lakáscélú lakossági hitelek, és az építőanyag kereskedelem forgalmi adatain is az látszik, hogy lassan felpörögnek a lakásépítések. A homlokzati szigetelésben használt hőszigetelő habok értékesítési volumene a támogatást megelőző kivárás miatt 9,4 százalékkal csökkent, de az árak 4,5 százalékkal mérséklődtek.

Az építőanyag kereskedők felkészültek az igények kielégítésére, hazai alapanyagokból nincs és nem is várható hiány, így a szakma jó helyzetben várja az új támogatásokból várhatóan szeptembertől meginduló kereslet növekedést.

További részletek hamarosan.