Az Egyesült Királyság gazdasági fellendülése

Az Egyesült Királyság gazdasága májusban váratlanul nagy mértékben bővült, ami pozitív jeleket küld a nemrégiben hatalomra került munkáspárti kormánynak, amely a gazdasági növekedés élénkítését tűzte ki célul.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint májusban a bruttó hazai termék (GDP) 0,4%-kal nőtt, ami kétszerese a közgazdászok által várt 0,2%-nak, és jelentős javulást mutat az áprilisi stagnáláshoz képest. Az építőipar kiemelkedő teljesítménye, amely közel egy éve a leggyorsabb növekedést érte el, jelentősen hozzájárult a gazdaság erősödéséhez.

A kedvező statisztikák alapján az Egyesült Királyságban további jelentős gazdasági növekedés várható a jelenlegi negyedévben, ami felgyorsíthatja a recesszióból való kilábalást. A munkáspárti kormány ezt a tendenciát kívánja fokozni, többek között a növekedést elősegítő politikák bevezetésével.

A májusi gazdasági fellendülés egyik motorja a javuló időjárási viszonyok voltak, amelyek hozzásegítették az építőipart és a kiskereskedelmet a korábbi hónapok lassulása után. A Met Office adatai szerint az Egyesült Királyságban tapasztalt rendkívül meleg május hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez.

: article-1 ARTICLE END