Új intézkedések a banki csalások ellen és friss gazdasági adatok

Augusztustól jelentős változások lépnek életbe a banki csalások visszaszorítása érdekében, miközben a magyar államháztartás hiánya tovább növekszik. A gazdasági adatok vegyes képet mutatnak: az építőipar növekedése mellett a költségvetési hiány is aggodalomra ad okot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) bejelentése szerint augusztustól egy új törvény révén könnyebbé válik az ellopott pénzek visszaszerzése. Az új bejelentési és zárolási eljárás lehetővé teszi, hogy a visszaélést elszenvedő ügyfelek pénzét időben blokkolni lehessen.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest azonban 3,8 százalékkal csökkent. Az Újház Zrt. adatai alapján az építőanyagok forgalma jelentősen növekedett, miközben az árak mérséklődtek, ami az építési piac várható felfutását vetíti előre.

A Pénzügyminisztérium (PM) közzétett adatai szerint az államháztartás központi alrendszere 2 656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt június végéig. Ezen belül a központi költségvetés 2 640,1 milliárd forint hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forint többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiánnyal zárták az év első felét. Júniusban a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb hatodik havi mutatója.

A kamatkiadások közel 650 milliárd forinttal rosszabbul állnak most, mint tavaly ilyenkor, ami a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változásokkal magyarázható. A nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is meghaladják az egy évvel ezelőttit, ami tovább növeli a költségvetési kiadásokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakáshitelek is csúcsra járnak, és az építőanyag-kereskedelem forgalmi adatain is látszik a növekedés. A keresetek májusi statisztikái szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt.

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség júniusi mutatói szerint a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 212 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt.

A központi költségvetés bevételei idén júniusban csupán 1,8%-kal teljesítettek magasabban, mint tavaly. A gazdálkodó szervezetek befizetései 10%-kal alacsonyabb összegben alakultak, például a társasági adó befizetései a tavalyi 29 milliárd forint után idén júniusban -4,7 milliárd forinton teljesültek. Az áfabevételek szerkezetében is problémák mutatkoznak, a nettó áfabefizetések a tavaly júniusi 676 milliárd forint után 686 milliárd forintban teljesültek idén júniusban, ami alig 1,6%-os növekedésnek felel meg. A fogyasztási adóbevételeket a jövedéki adóból származó befizetések növekedése menti, ami a januári üzemanyag jövedéki adóemelés hatására vezethető vissza. A lakosság befizetései 14,8%-kal emelkedtek, ami a bértömeg növekedésére vezethető vissza.

: Article-1 : Article-2 : Article-3 : Article-4