Az építőipar növekedése májusban

Május hónapban az építőipar termelése 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat, azonban az előző hónaphoz képest csökkenést mutatott.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint májusban az építőipari termelés volumene 7,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de az áprilisi adatokhoz viszonyítva 3,8 százalékos csökkenést szenvedett. Az építményfőcsoportok között az épületek építésének termelése 11,2 százalékkal, míg az egyéb építményeké csak 1,1 százalékkal bővült.

2024 májusában az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében viszont 12,4 százalékkal kisebb volt a termelés volumene az előző év azonos hónapjához képest. A speciális szaképítés, mint a legnagyobb súlyú ágazat, 14,8 százalékos növekedést ért el.

A megkötött új szerződések volumene azonban 1,3 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések 5 százalékkal magasabbak voltak, míg az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések 9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, az épületek építésére vonatkozó szerződések 2,5 százalékkal, az egyéb építményekre vonatkozók pedig 9,3 százalékkal nőttek.

Az év első öt hónapját tekintve az építőipari termelés volumene összességében 6,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.