A német lakáspiac pozitív fordulata

Németország 14 nagyvárosa közül nyolcban pozitív irányba mozdultak el az éves lakásárak, ami két éve nem történt meg. A Bloomberg jelentése szerint, a korábbi időszak jelentős árengedményei után az utóbbi hónapokban ismét áremelkedés figyelhető meg a német lakáspiacon.

Köln városában négy hónapon keresztül emelkedtek a lakásárak, és júniusban már 4%-kal magasabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. Münchenben, amely Németország legdrágább ingatlanpiacának számít, 2022 augusztusa óta először tapasztalható árnövekedés júniusban. Frankfurtban az árváltozás közelít a nullához, miután a városban 2023 augusztusában még több mint 16%-os éves visszaesést regisztráltak. A kereslet a lakóingatlanok iránt jelentősen megnőtt az említett városokban.

A német lakáspiac árképzése erőteljesebben korrigált más európai országokhoz képest, amelyben szerepet játszott a bőséges bérlakáskínálat is. Az építőipar számára nehéz időszak következett, mivel a finanszírozás drágábbá vált és kevesebb új építésű lakás kerül piacra. Az Ifo Intézet előrejelzése szerint 2025-ben mindössze 175 ezer új lakás épül meg Németországban, ami közel harmadával kevesebb a 2023-as adatokhoz képest és jelentősen elmarad a kancellár, Olaf Scholz által kitűzött céltól.

Martin Güth, a Landesbank Baden-Württembergi Bank vezető közgazdásza szerint egyre többen fordulnak ismét a saját otthonba való befektetés felé, bár ez a tendencia elsősorban Németország virágzó városi központjaiban érvényesül. A kevésbé népszerű helyszíneken a fejlesztők és befektetők továbbra is nehézségekkel küzdenek.

: Bloomberg