2023.12.11., hétfő - Árpád
Budapest: 2o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Leszámol az életével a magyar festőnő

Wolfy | 2023. november 14. - 10:00
Leszámol az életével a magyar festőnő

A Tokaj ArtWine Galéria ezzel a projekttel kezdi meg a működését.

A közismert alkotó tárlata, mint mindig, bizonyos szinten sokkoló: félelem járja át, pont úgy, ahogyan a mai európai emberek többségét. Még  nyílnak a virágok, még minden színes és idilli, de a halálfélelem és az elmúlás gondolata a harmóniának látszó felszín alatt sokszor mély szorongást okoz.

Nagy Kriszta x-T kiállításán látható egy videómunka, amelyben a művész egy öregasszony szerepében, fejkendőben énekel az élete végéről. Ez a dal szinte már rekviem, búcsúzás az élettől. A kisfilmben az asszony arról beszél, hogy elszámolva az életével boldogság járja át, ugyanakkor a  látóhatáron felderengő elmúlást tagadja, az elmúlás valóságát nem akarja vállalni, nem akar benne részt venni.

Mindeközben a falakon gyönyörű festmények láthatóak fiatal balerinákról, akik a földön fekszenek, mintha nem lenne erejük és kedvük talpra állni és boldogan táncolni. Kecses mozdulataik és bimbódzó szépségük azonban elbűvölő, ahogyan a festőiség eszközeivel elbűvölheti a nézőket a művész is. A szépséges lányok  azonban ott vannak a földön, a fűben gépfegyverek, játéktankok, rózsaszín lánctalpak, körülöttük szétdobálva Barbie babák, amelyek éppen annyira játékok, mint a háború, ami bármelyik percben a földre teperhet mindannyiunkat. 

A tárlaton szerepel a világhírű amerikai művész, Cindy Sherman egyik munkája is. Ez izgalmas dialógusban van Nagy Kriszta x-T legújabb fotómunkájával, amelyen a magyar alkotó meztelenül látható, megereszkedett bőre csipeszekkel „megfeszítve”, szíve fölött egy I love Cindy tetoválással. A munka nem pusztán tisztelgés Sherman előtt, aki befolyásolta Nagy Kriszta x-T 30 éve kialakuló saját művészeti jegyeit, hanem érzékeny reflexió is egy valaha szép nő elhervadására és annak fájdalmára.


A jelentős hatású magyar művész már több mint húsz éve foglalkozik műveiben a halál gondolatával, de ezen a tárlaton nem a halál, hanem az 
életfélelem a meghatározó. A művész arra készül, hogy kiszáll a ringből. Talán ezek az utolsó művei. Meglehet, ez a kiállítás lesz az utolsó megjelenése.

A december 30-ig nyitva tartó tárlat az V. kerületi Hold utca 21. alatti ház első emeletén található, és ingyenesen, korhatár nélkül megtekinthető. Ezt manapság - amikor más kiállításokat cenzúráznak vagy kordonokkal zárnak el a fiatalabb látogatók elől - nem árt megemlíteni. A Tokaj ArtWine Galéria neve talán sejteti, hogy itt a kortárs képzőművészet a borokkal, nevezetesen a tállyai Oroszlános Borbirtok italaival találkozik. Ez a rész természetesen szigorúan 18 éven felülieknek!