Leszbikus pár és a spermadonor kusza története

Egy brit bíróság döntése értelmében kivették egy nő nevét gyermeke születési anyakönyvi kivonatából, miután kiderült, hogy felesége megcsalta a spermadonorral.

A leszbikus pár tagjai eredetileg hirdetés útján kerestek spermadonort gyermekvállalási szándékuk megvalósításához. Azonban a gyermeket végül nem mesterséges megtermékenyítéssel, hanem a donorral folytatott titkos viszony eredményeként foganták meg. A Sun című bulvárlap beszámolója szerint a gyermek most 6 éves, és az anyakönyvi kivonatból történő törlésre azért került sor, mert az anya és a gyermek között nincs biológiai vagy jelenleg is fennálló kapcsolat.

A bírónő, Gwynneth Knowles az ügyet példaként hozta fel a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos nem hivatalos megállapodások kockázataira. Az ítéletet hozó Knowles bírónő szerint a pár szétválása és a spermadonorral kialakult helyzet mindhárom fél számára pusztító következményekkel járt.

Az eset 2016 végén kezdődött, amikor a két nő, P. és Q., közösen döntöttek a gyermekvállalás mellett. A spermadonort egy kocsmában találták meg, ahol megbeszélték a részleteket. P. az első két sikertelen mesterséges megtermékenyítés után a donorhoz fordult vigaszért, és titokban többször is találkoztak, aminek eredményeként P. teherbe esett.

A gyermek 2017 végén született meg, és a születési anyakönyvi kivonatba mindkét nőt bejegyezték, P.-t biológiai anyaként, Q.-t pedig szülőként. A házasságuk romlása és a gyermek nevelése körüli nézeteltérések után P. bevallotta Q.-nak a megcsalást. A bírónő ítélete szerint Q.-nak nincs biológiai kapcsolata a gyermekkel, X.-szel, és a döntés értelmében nem ismerik el szülői minőségét.