Az új FLiRT koronavírus-variáns aggodalmat kelt az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a legújabb jelentések szerint egy új Covid-19 variáns, a FLiRT vált dominánssá, amely a megbetegedések mintegy negyedéért felelős, és a szokásos tüneteket produkálja.

Az USA Today által közölt információk szerint a FLiRT variáns a diagnosztizált esetek körülbelül 25 százalékáért volt felelős 2024 április 14. és április 27. között, ezzel megelőzve a korábban elterjedt JN.1 változatot. A Yale School of Public Health dékánja, Megan L. Ranney a WebMD-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a FLiRT variáns tüskefehérjéjének változásai okot adnak az aggodalomra, mivel ezek hozzájárulnak a vírus könnyebb bejutásához az emberi szervezetbe. A CDC adatai szerint a felnőtt lakosság csupán 22,6%-a vette fel a frissített emlékeztető oltást 2023 szeptembere óta, ami védelmet nyújthat az új variánsokkal szemben is. Az oltottság aránya az életkor növekedésével emelkedik, a 75 éves és idősebb korosztályban a legmagasabb.

A CDC szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a KP.2 variáns súlyosabb megbetegedést okozna, mint a többi koronavírus-törzs. Az ügynökség figyelemmel kíséri a vírus terjedését és a vakcinák hatékonyságát az új variánssal szemben.

A FLiRT variáns tünetei hasonlóak a korábbi JN.1 változatéhoz, beleértve a lázat, köhögést, torokfájást, orrdugulást, fejfájást, izomfájdalmakat, légzési nehézségeket, fáradtságot, ízlelés- vagy szaglásvesztést, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszokat. A CDC hangsúlyozza, hogy a tünetek változhatnak az új variánsok megjelenésével, és egyénenként eltérőek lehetnek. A fertőzöttek a tünetek széles skáláját tapasztalhatják, az enyhétől a súlyosig.

Ezzel párhuzamosan az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) május végéig elhalasztotta a Moderna légúti szinciális vírus (RSV) elleni védőoltás jóváhagyását a hivatalnál fennálló adminisztratív korlátok miatt. Az FDA várhatóan vasárnap dönt a vakcina jövőjéről, ugyanakkor a gyártó Moderna semmilyen tájékoztatást nem kapott a vakcinája biztonságosságával, hatékonyságával vagy minőségével kapcsolatban. A Moderna szerint jó úton halad affelé, hogy június végén az amerikai gyógyszerhivatal (CDC) testülete döntsön az oltás felhasználására és a célcsoportra vonatkozó ajánlásokról, ami a forgalomba hozatal előtt szükséges. A vakcinát idősebb felnőtteken tesztelte a gyártó, akik érzékenyebb az RSV súlyosabb eseteire. A CDC adatai szerint a vírus évente 6-10 ezer idős ember halálát okozza, és 60-120 ezren szorulnak kórházi kezelésre a betegség miatt.