Az ukránok hamarosan megkapják az első F-16-os vadászgépeket

Az Egyesült Államok jóváhagyását követően, több mint egy évvel ezelőtt, az első F-16-os vadászrepülőgépek várhatóan idén nyár elején érkeznek Ukrajnába, több európai ország közreműködésével.

A Sky News és a Reuters információi szerint az amerikai kormány már egy éve engedélyezte a többfunkciós vadászrepülőgépek szállítását Ukrajnának, amelynek légierője jelentős veszteségeket szenvedett a háború kezdete óta. A Mig-29-es és Szu-24-es típusú gépek flottája különösen érintett volt ebben.

Egy magas rangú ukrán katonai forrás szerint a vadászgépek júniusban vagy júliusban érkezhetnek meg, de az nem került nyilvánosságra, hogy milyen fegyverzettel, és hogy honnan kapják a gépeket. Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium ajánlott fel gépeket Kijevnek.

Illja Jevlas, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy már vannak olyan ukrán pilóták, akik befejezték a vadászgépek kezelésére vonatkozó kiképzést, amit az ország nyugati partnerei végeztek el az elmúlt hónapokban. Az ukrán legénységet és kiszolgáló személyzetet nyugati országokban tanították be.

Az F-16 Fighting Falcon, amely a '70-es évek második felében állt szolgálatba, bár nem számít új típusnak, mégis sokoldalúsága és viszonylag alacsony fenntartási költsége miatt számos országban még mindig aktív szolgálatban áll. Ennek ellenére a típust fokozatosan kivonják a használatból, ami hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna hozzájuthatott a gépekhez. Ukrajna a háború kezdetétől erősen lobbizott, hogy kapjon a gépekből, de csak tavaly májusban sikerült elérnie, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyja az ukrán pilóták F-16-osokon történő kiképzését.

Mivel az orosz erők előrenyomulnak a keleti Donbász régióban, és ismét megpróbálják áttörni az ukrán védelmet északkeleten, Harkiv városának közelében, az ukrán tisztviselők az F-16-osok érkezését létfontosságúnak tekintik a légierő számára.