Hszi Csin-ping háromnapos budapesti látogatása lezárult

Elbúcsúzott egymástól Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a Liszt Ferenc Repülőtéren, ezzel hivatalosan is véget ért a kínai államfő háromnapos magyarországi látogatása.

A kínai elnök jelenléte komoly változásokat hozott a főváros életében; hidak és útszakaszok zárása okozott forgalmi fennakadásokat Budapesten. Hszi Csin-ping Mol Campuson tett látogatása, valamint a Ferihegyre vezető útja során is jelentős dugók alakultak ki, ami a repülőtéren is késéseket eredményezett. A menetrendszerinti járatok több órás késéssel indultak, a repülőtér válaszát még várjuk.

A kínai és a magyar vezetők közötti tárgyalások során több megállapodás született, amelyek célja a két ország közötti együttműködés bővítése volt, többek között a nukleáris ipar területén is. Szijjártó Péter külügyminiszter kiemelte a kulcsfontosságú megállapodásokat, mint például a Budapestet elkerülő vasútvonal építése, egy ferihegyi gyorsvasút projekt, egy elektromos járművek töltőhálózatának fejlesztése, egy új nagy kapacitású határátkelő létesítése Szerbiával, valamint egy Magyarország és Szerbia közötti olajvezeték tervezése.

A tárgyalások részletei nem váltak ismertté, csupán a két ország közötti jó kapcsolatokat emelték ki a csütörtöki közös sajtótájékoztatón. A kormány csak annyit közölt, hogy az eseményről kizárólag az MTVA tudósíthat. Hszi Csin-ping látogatásának részletei nagyban rejtve maradtak a nyilvánosság elől, míg Orbán Viktor a Mol Campuson tett látogatása során válaszolt is néhány, a kínai kapcsolatokat érintő kérdésre.

Hszi Csin-ping látogatása után több fotó is készült a búcsúzás pillanatáról a Liszt Ferenc Repülőtéren. A kínai elnök Magyarországra érkezése előtt Franciaországot és Szerbiát is felkereste.