Orosz atomfegyverek Fehéroroszországban?

A New York Times szerint Fehéroroszországban lévő szovjet kori nukleáris raktárakban olyan biztonsági fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek arra utalnak, hogy az orosz atomtöltetek új telephelyét alakíthatják ki.

Fehéroroszországban a hidegháború óta fennálló szovjet nukleáris raktárakban történtek olyan biztonsági fejlesztések, amelyek jellemzőek az orosz atomtöltetek tárolóhelyeire – írja a The New York Times. Az új fejlesztések között szerepel egy légvédelmi rendszer, egy új biztonsági ellenőrzőpont, és egy hármas kerítés egy bunker körül. Ezek a változások arra utalnak, hogy Oroszország nukleáris robbanófejeket helyezhet el a területen, ami a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta nem fordult elő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly jelezte, hogy hamarosan befejeződik egy "taktikai nukleáris fegyverek speciális tárolójának" építése Fehéroroszországban. A műholdfelvételek elemzése és szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján a The New York Times nyomon követte az építkezést, amely 2023 márciusában kezdődött.

Az építkezés helyszíne Aszipovicsi városa mellett található, 190 kilométerre északra az ukrán határtól. A létesítmények egy részén olyan elemek figyelhetők meg, amelyek korábban csak Oroszország területén lévő nukleáris tárolóknál voltak jellemzőek, mint például a három rétegű kerítés és a fedett rakodóterület, amely egy földalatti bunkerhez kapcsolódik.

Hans Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének munkatársa szerint a fehéroroszországi fejlesztések célja a NATO keleti tagállamainak idegesítése lehet, de nem jelentenek jelentős katonai előnyt Oroszországnak a régióban.

A nukleáris robbanófejeket általában olyan helyeken tárolják, ahol a célba juttatásukra képes eszközök is rendelkezésre állnak. Az aszipovicsi létesítmény ugyanabban a városban található, mint a fehérorosz Iszkander rakéták, amelyek nukleáris vagy hagyományos robbanófejek indítására képesek. Ezeket a rakétákat Oroszország 2022-ben szállította Fehéroroszországnak.

Az elmúlt héten mind Oroszország, mind Fehéroroszország nyilatkozott nukleáris fegyverekkel kapcsolatos gyakorlatokról. A Kreml hadgyakorlatot tartott, míg a fehérorosz védelmi miniszter a nukleáris fegyverek hordozóeszközeinek ellenőrzéséről számolt be.

Az aszipovicsi helyszín a hidegháború idején is használatban volt nukleáris fegyverek tárolására, de a Szovjetunió felbomlása után minden nukleáris fegyvert kivontak Fehéroroszországból. Az 1970-es nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés tiltja a nukleáris fegyverek nem atomhatalmaknak történő átadását, de lehetővé teszi a külföldi elhelyezést, amennyiben a fegyvereket birtokló ország tartja fenn azok ellenőrzését. Az Egyesült Államok is rendelkezik nukleáris fegyverekkel más NATO-tagországokban.