Zeekr részvények: Sikeres tőzsdei debütálás

A Zeekr elektromos autógyártó cég részvényei jelentős, közel 24%-os emelkedéssel kezdték meg tőzsdei pályafutásukat, ami az amerikai piacon 2021 óta a legnagyobb kínai vállalati részvénybevezetés.

A Zeekr, mint a Geely Holding Group prémium márkája, 2021-ben alakult, és azóta közel 200 000 autót szállított le, főként a kínai piacon. A vállalat részvényeinek tőzsdei bevezetése során a nyitó ár 26 dollár volt, ami jelentősen meghaladta az IPO során meghatározott 21 dolláros árat.

A tőzsdei debütálás napján tapasztalt közel 24%-os emelkedés kiemelkedőnek számít a Reuters hírügynökség szerint, mivel ez volt az első jelentős amerikai piaci bevezetés egy kínai cég részéről 2021 óta. A Zeekr vezetősége pozitívan értékelte az eseményt, amely lehetőséget teremt a vállalat számára, hogy megkülönböztethesse magát a kínai elektromos járműgyártók között, és növelje piaci részesedését Európában.

A részvénybevezetés idején a Kína és az Egyesült Államok közötti feszült politikai és gazdasági helyzet ellenére a Zeekr vezérigazgatója, Conghui An, és a Geely Holding Group elnöke szerint a New York-i tőkepiacok kedveznek az új elektromos járműveknek. A tőzsdei bevezetés a Zeekr globális márka státuszát és képességeit hivatott alátámasztani.

A Zeekr sikeres tőzsdei debütálása egybeesett az amerikai elnök, Joe Biden kormányának terveivel, amelyek a kínai járműimportra vonatkozó vámok emelését irányozzák elő. Az esemény így nemcsak a vállalat számára jelentős, hanem a két ország közötti gazdasági kapcsolatok szempontjából is fontos mérföldkőnek tekinthető.