Saját termet kaphat a Mona Lisa

A Louvre múzeum igazgatója, Laurence des Cars bejelentette, hogy terveik között szerepel egy külön terem kialakítása, amely kizárólag a Mona Lisa kiállítására szolgálna.

A világ leglátogatottabb múzeumaként ismert Louvre-ban 2023-ban közel 9 millió látogató fordult meg, és az igazgató szerint a látogatók 80 százaléka, naponta húszezer ember, elsősorban csak Leonardo da Vinci híres festményét szeretné megtekinteni. Des Cars úgy véli, hogy a külön terem létrehozásával a látogatók sokkal jobban élvezhetnék a műalkotás látványát. Jelenleg a Mona Lisa a múzeum legnagyobb termében, a Salle des États-ban van kiállítva, ahol több 16. századi velencei mester festményei mellett, valamint a múzeumban lógó legnagyobb kép, Paolo Veronese Kánai mennyegzője is helyet kap, ami frusztrációt okozhat azok számára, akik kifejezetten a festmény miatt érkeznek. Az igazgató már tárgyalt a kulturális miniszterrel az ügyben, és a France Internek adott nyilatkozatában kiemelte:

„Mindig frusztráló, ha nem a lehető legjobb fogadtatásban részesítjük a látogatókat, és ez a Mona Lisa esetében is így van. Szerintem ma jobb megoldásra van szükség”.