Ukrán légierő: Jak-52-esek a drónvadászatban és a hadihajók állapota

Ukrán források szerint az ukrán légierő Jak-52-es légcsavaros kiképzőgépeket alkalmaz a légtere védelmében, és sikeresen támadtak meg egy orosz drónt.

Az 1976-ban bemutatott Jak-52-es repülőgépek, melyeket a Szovjetunióban a Jakovlev tervezőiroda fejlesztett ki, hosszú ideig kiképzési célokat szolgáltak. Most azonban Ukrajna harcászati célokra is használja ezeket a gépeket. Odessza környékén készült felvételek tanúsága szerint a Jak-52-esek aktívan részt vesznek az orosz Orlan-10 felderítő drónok elleni támadásokban, és az első sikeres találatot is rögzítették. Egy orosz drón vészhelyzeti ejtőernyővel zuhant a földre az incidens során.

Nem ez az első eset, hogy a Jak-52-eseket harci célokra használják. Korábban Abházia légierejében szolgáló kiképzőgépeket is felszereltek géppuskákkal. A Magyar Légierő is rendszeresítette a Jak-52-eseket, de a Honvédség 2017-ben kivonta őket a szolgálatból.

A haditechnika terén történt fejlemények nem korlátozódnak a légi eszközökre. A hajózási fronton is változások történtek, ugyanis a korábban súlyosan megsérültnek hitt „Jamal” Ropucsa-osztályú deszanthajó újra szolgálatba állt. Március 23-án Ukrajna Storm Shadow cirkálórakétákkal támadta a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjét, és egy városon belüli parancsnoki központot. Akkor az ukrán hírszerzés szerint a „Jamal” és az „Azov” Ropucsa-osztályú deszanthajók súlyos sérüléseket szenvedtek, de a legújabb felvételek szerint a „Jamal” ismét szolgálatba állt és hadianyagot szállít a herszoni régióban szolgáló orosz csapatok részére.

A Krími Szél Telegram-csatorna friss felvételei alapján a hajón láthatóak a sérülés nyomai, amelyek a március végi csapásnak köszönhetőek. Az ukrán hírszerzés továbbra is állítja, hogy a „Jamal” fedélzetén repedés keletkezett, és a deszanthajó az oldalára dőlt, miközben az orosz erők folyamatosan próbálták szivattyúzni a vizet a hajóból. Azonban a műholdfelvételek és a hajó újbóli megjelenése arra utalnak, hogy az orosz erők bő egy hónap alatt kijavították az esetleges károkat, és a hajó súlyos sérüléseiről szóló ukrán információk tévesnek bizonyultak.