Európai Parlamenti képviselők sürgős bírságokat követelnek a magyar kormány ellen

Az Európai Parlament tagjai azonnali bírságok kiszabását sürgetik az Európai Bizottságtól, válaszul a magyar kormány olyan intézkedéseire, amelyek sértik az uniós jogot és a külföldi vállalatok kiszorítását célozzák.

Az Európai Parlament (EP) tagjai egy közös levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azonnali bírságok kiszabását kérik a magyar kormányra. A képviselők szerint a kormány intézkedései szándékosan akadályozzák a külföldi vállalatok működését Magyarországon, ezzel megsértve az Európai Unió jogszabályait. A német Spiegel hírportál számolt be erről az eseményről, és öt EP-képviselő közös fellépéséről számolt be.

A levél aláírói között különböző politikai csoportok képviselői találhatók, ami ritka összefogást jelent a magyar kormánnyal szemben. A német Spiegel által említett öt képviselő között van egy finn kereszténydemokrata, egy spanyol szocialista és a Renew Europe liberális képviselőcsoport magyar tagja is. Daniel Freund, a német Zöldek képviselője is nyilvánosan felvállalta álláspontját.

A képviselők álláspontja szerint a magyar kormány tevékenysége sérti az uniós jogot, beleértve a letelepedés szabadságát és a tisztességes verseny elveit. Az Ursula von der Leyennek írt levélben hangsúlyozzák, hogy az Európai Bizottságnak gyorsan és hatékonyan kell fellépnie ezekkel a jogsértésekkel szemben, és "gyorsabban és szisztematikusabban" kell lépnie fel a cégek zaklatása ellen.

A Spiegel szerint Orbán Viktor különadói addig próbálják nyomasztani a tulajdonosokat, amíg azok el nem adják vállalkozásukat magyar vállalkozóknak, akikről gyakran kiderül, hogy Orbán köréhez köthetők. Például a brit Vodafone csoport eladta mobiltelefon-hálózatát a magyar 4iG csoport által vezetett konzorciumnak, miután Orbán Viktor megemelte a távközlési bevételekre kivetett adókat. A düsseldorfi székhelyű Avialliance cégtől, a budapesti repülőtér üzemeltetőjétől a hatóságok fontos engedélyeket tagadtak meg, és a tulajdonosok most az eladásról tárgyalnak.

Orbán Viktor stratégiája sokáig zavartalanul tudott végrehajtani, mert a legjobb feltételeket kínálta az autóipar és a védelmi ipar erős uniós vállalatainak is. Azonban Hans Reisch, a Spar kiskereskedelmi lánc vezetője panaszt tett az Európai Unió brüsszeli központjában, ami nagy port kavart. Azt kifogásolta, hogy a négy éve érvényben lévő, csak a külföldi cégeket érintő különadó tisztességtelen előnyhöz juttatja a magyar versenytársakat.

A magyar kormány egy törvénymódosítással lehetővé tette volna a Gazdasági Versenyhivatal számára, hogy szinte tetszés szerint kisajátítsák az alapvető jelentőségű vállalatokat, vagy kényszerítsék őket a vezetőség leváltására. Amikor azonban Magyarország nyolc legnagyobb kereskedelmi partnerének – köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország – kereskedelmi kamarai szervezetei kifogást emeltek, az Orbán-kormány visszavonta a javaslatot.