Az USA újabb fegyvercsomagot ad át Ukrajnának

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma közzétette a 400 millió dolláros segélycsomag részeként Ukrajnának szánt fegyverek listáját, amelyek között több kiemelkedően fontos rendszer is megtalálható.

A csomag jelentős részét a légvédelmi eszközök teszik ki. Ukrajna a NASAMS és a Patriot rendszerekhez kap lőszert, valamint vállról indítható FIM-92 Stinger légvédelmi rakétavetőket is átadnak nekik.

A szárazföldi erők megerősítésére is gondoltak: több M113-as gyalogsági szállító harcjárművet, M2 Bradley lövészpáncélost, valamint több MRAP páncélozott járművet is szállítanak, bár ezek pontos típusa egyelőre nem ismert.

Két további fegyvertípus kiemelkedik a csomagból, amelyek különösen fontosak lehetnek Ukrajna számára. Egyrészt új M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket kapnak, amelyek a korábbi veszteségek pótlására szolgálnak. Másrészt további HARM radarvadász levegő-föld rakétákat is átadnak, melyeket az ukrán erők korábban nagy hatékonysággal alkalmaztak a harkivi és herszoni offenzívák során.

A csomag további elemei között szerepelnek kézifegyverek, tüzérségi és páncéltörő lőszerek, csónakok, alkatrészek, valamint sugárzás- és vegyvédelmi felszerelések.