Putyin még nem foglalkozik az utódlással

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki nemrégiben ötödik alkalommal tette le az esküt, újra Mihail Misusztyint nevezte ki miniszterelnöknek, ezzel is jelezve, hogy a reformok helyett a stabilitásra helyezi a hangsúlyt.

Miután Vlagyimir Putyin ötödik alkalommal esküdött fel Oroszország elnökeként, egy lojális technokratát, Mihail Misusztyint nevezett ki újra kormányfőnek, ami a tervezett kormányátalakítás része, és azt jelzi, hogy a reformok helyett a stabilitás a lényeges számára. Misusztyin kinevezését Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke jelentette be a Telegramon.

Mihail Misusztyin, az orosz adóhivatal modernizálójaként ismert, mielőtt 2020-ban váratlanul a politikai életbe lépett volna, és a kremlinológusok alapvetően számítottak a kiválasztására. A lojális technokratának tekintett férfi úgy tűnik, hogy megtalálta a megfelelő egyensúlyt a hatékonyság és a visszafogottság között, hiszen segített átvezetni Oroszországot a Covidon, az ukrajnai háborún és a példátlan szankciókon.

Ellentétben elődjével, Dmitrij Medvegyevvel vagy Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterrel, Misusztyin nem vált nyilvánosan az orosz autokrata vezető bizalmasává – írja a Politico.

Farida Rusztamova politikai újságíró szerint, bár hivatalosan Misusztyin lenne Oroszország megbízott elnöke, ha bármi történne a 71 éves Putyinnal, a Kreml nem feltétlenül őt nevezi ki Putyin utódjának. Ehelyett Misusztyin újbóli kinevezését inkább annak jeleként kell értékelni, hogy Putyin konzervatív stílusban elodázza a valódi reformokat és a hat év múlva esedékes végleges leváltásának a kérdését.

Nincs utód a láthatáron

Rusztamova megjegyezte, hogy „Misusztyin újbóli kinevezése azt jelenti, hogy Putyin utódjának kiválasztása késik”, és hozzátette, hogy bennfentesek nem számítanak jelentős személyi változásokra, amíg Ukrajnában háború dúl.

Misusztyin szürke eminenciás stratégiája a Kremlen kívül is kifizetődőnek bizonyul. A Levada Központ független közvélemény-kutató intézet áprilisi felmérésében Misusztyin a második helyen végzett az elnök mögött, amikor az oroszokat arra kérték, hogy nevezzenek meg olyan politikusokat, akikben megbíznak. A megkérdezettek 19 százaléka tartotta őt megbízhatónak, így kétszer olyan népszerű, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter, és négyszer annyira, mint Szergej Szobjanyin – két olyan név, amelyet gyakran emlegetnek Putyin lehetséges utódjaként.