Bankok nélkül nem lehet gyors a gazdaság helyreállása

A hitelezési aktivitás felgyorsításának szükségességében egyetért a kormány, az MNB és a bankrendszer - derült ki a Magyar Bankszövetség 35 éves fennállását ünneplő konferencián.

Nagy Márton megnyitóbeszédében elmondta, hogy a bankok elvitathatatlan részei a gazdaságnak, és annak sikereinek is részesei. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy sokat tanult a bankoktól, és arra ösztönözte kollégáit, hogy tanulják meg, hogyan működik a bankrendszer. A miniszter szerint, aki nem tudja, hogyan működik egy bank, az nem érti, hogyan működik a gazdaság.

Viharos időszakon túl

Nagy Márton szerint az elmúlt időszak talán a legnehezebb éveket jelenti az országnak, a Covid hatásaiból ugyan viszonylag gyorsan kijöttünk, de az orosz-ukrán háború és az energia válság, valamint a magas infláció ikerdeficites állapotot és magas kamatkörnyezetet eredményezett. A miniszter szerint a magas kamatok komoly piaci problémákat vetítenek előre. A 2022-es év a stabilitás és az infláció leszorításának éve volt, amelynek ára a növekedés megfogása volt. Nagy Márton az intézkedések között a lakossági és a vállalati kamatstopot említette, amelyeket sikeresnek minősített.

Le kell küzdeni az óvatossági motívumot

A gazdaság újraindulásában a legfontosabb kérdés az óvatossági motívum szerepe. Nagy Márton szerint a reálbérek pozitívba fordítása nem elég a fogyasztás beindulásához, a komoly infláció után az embereket megfontoltabbá tette. A kiskereskedelmi forgalom és a turizmus visszaesett, de 2024 márciusában már a kiskereskedelmi forgalom és a belföldi vendégéjszakák növekedéséről tudunk beszámolni. A miniszter szerint a fogyasztás helyreállítása az egyensúly szintig történjen meg. A nemzetgazdasági miniszter bizakodással tölti el a magyar háztartások jövedelmi helyzetének javulása, és az adatok alapján enyhül a lakosság pénzügyi óvatossága, ami a válság idején erősödött meg.

A hitelezésben a vállalati oldal lesz kihívás

A lakossági hitelpiac jó alakul, a csok plusz és a piaci alapú lakáshitelek növekedése szembetűnő. A vállalati hitelezés rosszabbul áll, a beruházási aktivitás gyenge, negatív az építőipari teljesítmény. Nagy Márton reményét fejezte ki, hogy a teljesítmény a következő hónapokban erősödni fog, és a beruházási aktivitás növekedésének már látható előjelei vannak.

Erős bankszektort vízionál az MNB

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint a magyar bankrendszer a két lépés előre, egy lépés hátra jellemzi. A tavalyi év a jövedelmezőség tekintetében erős volt, Európa második legjövedelmezőbb bankrendszerének számított. A jegybanki kamatfizetés a sterilizáció költségeként jelent meg, fontos lesz, hogy ezt olyan módon használjuk föl, hogy abból a magyar gazdaság is profitáljon. Virág Barnabás kiemelte, hogy a bankok tavalyi kiemelkedő jövedelmezősége erős egyedi hatásokkal magyarázható, de ez nem tartható fent hosszútávon. Hozzátette, hogy a magas kamatszint nem kedvező, mert csak alacsony infláció mellett van esély a gazdasági növekedésre.

Növelni kell a hitelpenetrációt

Virág Barnabás szerint a banki hitelpenetráció növelése nélkül a magyar gazdaság kilábalása nehezebb pályán fog megvalósulni. A lakosság pénzügyi megtakarítási rátája magasabb, mint a régióban, de a hitelpenetráció és a tőzsdepenetráció alacsonyabb.

Kihívások évei

Jelasity Radovan, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója szerint a 2010 utáni időszak volt a legkomolyabb kihívás, amikor a gazdaság recesszióba süllyedt. Az elmúlt évtizedben a bankok teherviselése folyamatosan növekszik, ami a magyar pénzügyi rendszer versenyképességére hatással van. Az elnök szerint a külföldi licensszel Magyarországon szolgáltatást nyújtó pénzügyi intézmények nem fizetik meg a közterheket, ami versenyhátrányt jelent.

Új elektromos autóvásárlási támogatás

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, az elektromos autók vásárlásának újfajta támogatását szorgalmazza, amely alapvetően felbolygathatja az autópiacot. A miniszter szerint Európának szüksége van egy új közös uniós programra, amely az elektromos autók dedikált támogatását célozza mind fogyasztói, mind pedig gyártói oldalról, hogy versenyelőnyt biztosíthasson az európai gyártású elektromos autók számára. Magyarország az Európai Unió soros elnökségét szeretné felhasználni az elektromobilitás támogatására, ami európai szintű infrastruktúra-fejlesztést, vállalati támogatást és lakossági ösztönzést egyaránt jelentene. A tervezett program nemcsak az új, hanem a használt elektromos autók vásárlását is ösztönözné, ami jelentős hatással lehet az autópiacra.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Tövissi Bence / Index)